U HDZ-u obilježena 12. obljetnica raketiranja Banskih dvora

PRIKAZIVANJEM video zapisa članovi HDZa danas su u Glavnom tajništvu stranke obilježili 12. obljetnicu raketiranja Banskih dvora i sutrašnji državni blagdan Dan neovisnosti.

"Bili su to dramatični povijesni događaji, koje ne smijemo zaboraviti, ne da bismo živjeli u prošlosti, nego da bismo iz njih izvukli pouke", poručio je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Istaknuo je da je Hrvatska tada bila u najvećoj mogućoj opasnosti od srpsko-crnogorske agresije. Podsjećajući na te dane Sanader je rekao da je glavni cilj napada borbenih zrakoplova bivše JNA na Banske dvore bilo državno vodstvo na čelu s tadašnjim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka tromjesečnog moratorija na saborsku odluku o osamostaljenju od 25. lipnja 91., koji je zatražila Europska zajednica, Hrvatski je sabor 8. listopada proglasio raskid državno pravnih sveza s SFRJ i svim republikama i pokrajinama koje su je činile. Također je konstatirano da SFRJ više ne postoji, rekao je Sanader podsjećajući da je ta saborska sjednica zbog mogućih ponovnih napada održana u INI-noj zgradi u zagrebačkoj Šubićevoj ulici.

Naglasio je da je HDZ danas na crti ulaska Hrvatske i svih susjednih zemalja u Europsku uniju, a da otvorena pitanja s njima treba rješavati u ozračju suradnje i dobrosusjedstva. Odlučnost Hrvatske u obrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo je ključno da bi je priznala međunarodna zajednica, rekao je Sanader.

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednik Sabora u vrijeme proglašenja odluke o hrvatskoj neovisnosti Vladimir Šeks kazao je kako su prigodom napada na Banske dvore gađane prostorije u kojima je boravio predsjednik Tuđman. To potvrđuje da je tada u Banskim dvorima bilo jataka koji su to točno dojavili neprijatelju, a da do danas nisu otkriveni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara