Račan: Pobijedit će SDP

PREMIJER i predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je sinoć kako je siguran da će SDP pobijediti na parlamentarnim izborima, ali da će uspjeh SDP-a da formira Vladu ovisiti o tome hoće li se SDP sporazumjeti s mogućim koalicijskim partnerima.

"Siguran sam da će za SDP glasovati ljudi koji misle da se isplati nastaviti putem koji je započela ova Vlada, a koji se s pravom plaše brzog povratka natrag", rekao je Račan na tribini SDP-a "Recite nam sve" u Karlovcu.

"Ovi su izbori jednako važni kao i oni 3. siječnja, a pobjeda će biti ako građani izađu na izbore", rekao je Račan.

Najavio je da, ako SDP uspije formirati Vladu, ta stranka neće u koaliciji "podmetati leđa" kako je to činila protekle četiri godine, već će isključivo braniti radne i socijalne interese.

Odgovarajući na pitanja iz razdoblja pretvorbe i privatizacije iz vremena prošle vlasti, Račan je rekao da SDP-ovci kao legalisti nisu mogli posegnuti za izvanrednim mjerama kada je "grabež bio ozakonjen".

Kazao je da bitka protiv korupcije i kriminala nije zadaća samo izvršne, već i pravosudne vlasti s čijom reformom, kako je istaknuo, nije zadovoljan. Dodao je da će reforma državne uprave biti prvi zadatak nakon izbora.

Najvećim uspjehom SDP-a u mandatu ove Vlade Račan smatra to što se pokazalo da se vlast može obnašati pošteno. "Naša stranka nema vođu za kojeg se članovi stranke moraju žrtvovati kao što se to čuje iz HDZ-a, što se nije čulo ni u vrijeme Franje Tuđmana. Ta politika koja vraća u prošlost opasna je za Hrvatsku", rekao je Račan.

Odgovarajući na pitanja građana iz područja zaštite okoliša, Račan je izrazio žaljenje što Sabor ni danas, zadnjeg dana svoga rada, nije donio zakon o prostornom uređenju. "Interesni lobiji su jači, postoji veliki materijalni interes da se ova zemlja uništava, osobito na obali, u Dalmaciji i na otocima. Do sada je taj problem bio na nacionalnoj razini, a od kada je Hrvatska postala atraktivna svjetska turistička destinacija, postoji opasnost da se uništava i u svjetskim razmjerima", upozorio je.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin na pitanje o istrazi slučaja ubojstva Milana Levara rekao je da "nema materijalnih dokaza koji bi imali težinu na sudu".

Otpuštenom policajcu, koji ga je na tribini upitao kada će ga vratiti u policiju, Lučin je obećao drugi posao izvan policije, na što ovaj nije pristao unatoč Lučinovu pojašnjenju da je Hrvatska morala smanjiti broj policajaca.

Na to se premijer Račan nadovezao riječima: "Bojim se da neki od vas koji su ostali na Markovu trgu čekaju izbore i HDZ da riješi vaš problem".

Ministar Crkvenac odgovorio je da Vlada nije ispunila predizborno obećanje o smanjenju PDV-a jer bi to Hrvatsku odvelo u ponor.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić odgovarao je na pitanja o aferi Riječke i Dubrovačke banke, ustvrdivši da se ta dva slučaja ne mogu uspoređivati.

Rekao je da je Dubrovačku banku pljačkala vlast zajedno s ljudima iz banke, a da su štetu sanirali porezni obveznici.

U slučaju Riječke banke, kazao je, vlast nije bila na strani lopova nego se izborila da vlasnik banke građanima nadoknadi štetu, a proračun je još, kako je rekao, i zaradio.

Pročitajte više