Račan s predstavnicima dječjeg gradskog vijeća Opatije

PREMIJER Ivica Račan primio je danas predstavnike Dječjeg gradskog vijeća Opatije, osnovanog 2001. godine s ciljem uključivanja djece i mladih u procese donošenja odluka, koje zastupa dječje interese pred gradskom vlašću.

Primivši ih u dvorani za Vladine sjednice, Račan im je rekao kako sjednice traju nekoliko sati, a kada su na dnevnom redu teže teme, kao odlučivanje o proračunu, i po pet do šest sati.

"Ne znam kako je to kod vas i svađate li se i vi kada se radi o novcu. U Vladi su to najteže odluke jer treba odlučiti koliko će se novca usmjeriti u gospodarstvo, razvoj, obranu, socijalu, a svi hoće što više dobiti", rekao je Račan.

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Opatije rekli su da svake godine samostalno raspolažu s 10.000 kuna iz gradskog proračuna, a ove su ih godine odlučili upotrijebiti za predavanja o seksualnom odgoju za djecu između 14 i 18 godina.

Dječje vijeće Opatije čini 15 vijećnika uzrasta od 10 do 14 godina na čijem je čelu dječji gradonačelnik. Vijeće, koje se bira tajnim glasovanjem, predstavlja svu djecu Opatije i zastupa njihove interese pred gradskom vlašću.

Vijećnici sudjeluju u radionicama koje se bave aktualnim temama te sudjeluju u gradskim manifestacijama.

Pročitajte više