Račan: Sadržaj rezolucije UN-a o Gotovini ne treba dramatizirati

KOMENTIRAJUĆI nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se spominje general Ante Gotovina, premijer Ivica Račan je kazao da su članice Vijeća sigurnosti više ustrajale na tehničkom nego na političkom aspektu te rezolucije i da sadržaj te rezolucije ne treba dramatizirati.

"Svjesni smo činjenice da problem pristupanja generala Gotovine Haškom sudu postoji neovisno o toj rezoluciji", kazao je Račan.

Vijeće sigurnosti UN-a u svojoj je rezoluciji 1503. od 28. kolovoza pozvalo sve države bivše Jugoslavije "a posebice Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku unutar BiH da ojačaju suradnju s ICTY-em i pruže mu svu nužnu pomoć, posebice kako bi se Radovan Karadžić, i Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina i svi drugi optuženici priveli ICTY-u i poziva ove i druge optuženike ICTY-ja koji su na slobodi da se predaju ICTY-ju".

"Ako hrvatska Vlada ne bude postigla kooperativnost s generalom Gotovinom, ne preostaje joj ništa drugo nego da učini sve da general Gotovina pristupi tom sudu", rekao je Račan odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja početka radova na istočnom dijelu riječke zaobilaznice.

Ponovio je da je Gotovina imao prigodu svoju nedužnost obraniti na Haškom sudu te da raste skepsa hoće li to i učiniti.

"Usprkos različitim informacijama hrvatska Vlada u prošla dva mjeseca nije imala nikakvih kontakata s generalom Gotovinom i mi nismo sudjelovali u priči o njegovoj dobrovoljnoj predaji", rekao je premijer Račan.

Pročitajte više