Račan: Sastanak sa Sanaderom dobrodošao, ali ne može riješiti sve probleme

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan pozdravio je praksu premijera Ive Sanadera da o važnim temama, kakva je približavanje Hrvatske EU, čuje mišljenje svih parlamentarnih stranaka, ali i poručio da jedan sastanak ne može riješiti aktualne probleme.

Sanader je za sutra zakazao takav sastanak na kojemu bi se razgovaralo o aktualnim političkim prilikama u kontekstu približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Račan pritom upozorava da se problemi ne mogu riješiti jednim sastankom, da je nužna kvalitetna praksa i ponašanje izvršne vlasti.

Ocijenio je da najveći problem Hrvatske u približavanju EU nije Ante Gotovina, nego političke prilike u zemlji, afere i konflikti, koje vlast, kaže, rješava tek pod prisilom.

Račan nije izravno odgovorio na novinarsko pitanje treba li Sanader dati ostavku ako se pokaže da su uz njegovo znanje tajne službe pratile predsjednika države.

O tome se ne može govoriti olako i bez utvrđivanja činjenica, rekao je Račan dodajući da će, ako se to potvrdi biti ozbiljan problem. Ako bi to bila istina, afera Watergate bila bi luk i voda, rekao je.

Odlučno je odbacio nagađanja da se s premijerom Sanaderom dogovorio da Sabor odustane od osnivanja svih istražnih povjerenstava, dakle i onih koje predlaže HDZ i onih oporbenih.

To su insinuacije, rekao je Račan, podsjetivši da je već ranije javno pozivao da se prekine rat istražnim povjerenstvima, ali da se stvari kojima bi se ona bavila ne guraju pod tepih.

Pročitajte više