Račan: SDP neće u Saboru opstruirati novu HDZ-ovu vladu

PREDSJEDNIK Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan izjavio je večeras kako SDP ne namjerava opstruirati u Hrvatskom saboru izbor nove HDZove Vlade i prolongirati njezino sastavljanje, jer je SDP-u u interesu da što prije dođe do odgovornog prijenosa vlasti, te da se konačno nakon parlamentarnih izbora i u Hrvatskom saboru definira tko je opozicija, a tko pozicija.

SDP je uoči sutrašnje konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora večeras održao prvu sjednicu Kluba zastupnika SDP-a, čiji je novi šef predsjednik stranke Ivica Račan. Tu dužnost u prošlom saborskom sazivu obnašao je Mato Arlović.

Po završetku sjednice Račan je u izjavi novinarima najavio strožu disciplinu u Klubu zastupnika SDP-a, koja neće isključiti ni sankcije za one zastupnika SDP-a koji zastupničku dužnost ne budu obnašali u skladu s očekivanjima.

"Ako se ja s mjesta premijera mogu spustiti na dužnost običnog zastupnika onda očekujem da tome odgovorno pristupe i ostali zastupnici SDP-a", rekao je Račan.

Upitan hoće li današnji neuspjeli sastanak predstavnika oporbenih stranaka - o tome kojoj će stranci pripasti čelna mjesta u četiri saborska odbora te o trećem potpredsjedniku Hrvatskog sabora iz oporbenih redova - izazvati prolongiranje sastavljanja nove Vlade od strane oporbe, Račan je odbacio takvu mogućnost od strane SDP-a.

Dodao je kako ne vjeruje da će to učiniti i ostale oporbene stranke.

Istaknuo je da SDP ima prijedlog kandidata za potpredsjednika Hrvatskog sabora, Matu Arlovića, kao i prijedlog za kandidata predsjednika Odbora za zakonodavstvo.

Neslužbeno se doznaje da će vrh SDP-a tek sutra zauzeti konačno stajalište o tome hoće li prihvatiti čelno mjesto Odbora za zakonodavstvo.

U SDP-u se doznaje da je njihov kandidat za predsjednika tog odbora Josip Leko, a uz njega su za članove odbora iz SDP-a predloženi dosadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i pravni stručnjak Ivo Josipović.

Pročitajte više