Račan: SDP odlazi u oporbu

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan rekao je danas poslijepodne da SDP odlazi u oporbu.

Izjavio je to na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a nakon održane sjednice stranačkog Predsjedništva koje je tu odluku,
rekao je, donijelo jednoglasno.

Dodao je da je o toj odluci obavijestio i dosadašnje koalicijske partnere SDP-a, i da su je primili "kao logičnu, dobru i jedino moguću".

Čestitao je HDZ-u na dobrom izbornom rezultatu i pozvao ga da što prije s potencijalnim koalicijskim partnerima pokuša formirati vladu.

Predsjedništvo SDP-a zaključilo je danas da je stranka na izborima potvrdila političku snagu, a Račan je naglasio da bi u SDP-u bili još zadovoljniji kada bi javnosti mogli priopćiti da je SDP taj koji može sastaviti Vladu.

"Međutim, ne vidimo ni potrebu ni mogućnost da se SDP nateže pokušavajući dobiti vlast", rekao je.

Ocijenio je da je SDP sa svojim koalicijskih partnerima odgovorno obnašao vlast, te da su Hrvatskoj osigurali političku stabilnost, reformske iskorake, razvoj i približavanje EU.

Poručio je da će SDP i dalje biti energično protiv pokušaja da se, kako je rekao, "Hrvatska vrati nazad, odnosno protiv rušenja ostvarene razine demokracije i tolerancije u zemlji".

Naveo je da će se SDP u oporbi znati energičnije boriti za socijaldemokratske vrijednosti. I dalje treba računati s jakim SDP-om, jer je s LIBRA-om, LS-om i IDS-om osvojio 43 do 44 mandata, čime je gotovo potvrdio rezultat prošlih parlamentarnih izbora.

Svim građanima zahvalio je na odgovornosti u izbornoj kampanji i izborima, i obećao da će se znati odužiti biračima SDP-a.

Pročitajte više