Račan: SDP pokazao da želi povećati svoju snagu

"Izborom žena i mladih ljudi u vodstvo stranke SDP je pokazao da kroz reformski iskorak ne želi samo braniti svoju snagu nego ju i povećati", izjavio je večeras predsjednik SDPa Ivica Račan, koji je na 9. konvenciji stranke dobio potporu da SDP vodi i u iduće četiri godine.

"Izražavam zadovoljstvo političkom zrelošću izaslanika koji su dobro osjetili trenutak Hrvatske, u kojem SDP-ovci moraju napraviti reformski iskorak", rekao je Račan na konferenciji za novinare nakon Konvencije.

Visoku zastupljenost žena u novoizabranom stranačkom vodstvu Račan vidi kao jamstvo uspješne borbe SDP-a za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj.

Upitan kako komentira izborni neuspjeh čelnika zagrebačkog SDP-a Milana Bandića i "njegove struje" Račan je kazao da su lobiranja i navijanja normalne stvari u demokratskoj stranci kakva je SDP.

"No, jesu li aspiracije bile prevelike i nerealne, nije na meni da govorim, rezultati su to pokazali", rekao je Račan.

Istaknuo je kako ga "ne zanima tko je izgubio nego tko je pobijedio, kako bi bio siguran u reformsku snagu novog vodstva na korist stranke i demokracije u Hrvatskoj".

Pozdravio je činjenicu da je Bandić izabran u Glavni odbor SDP-a, ističući kako očekuje da će s njim uspješno surađivati.

Na novinarsko pitanje je li Bandićev neuspjeh poruka hrvatskih socijaldemokrata da ne odobravaju način rada zagrebačkog SDP-a, Račan je odgovorio kako je to "logična i moguća interpretacija rezultata ovih izbora". "Manje je važno što ja mislim, daleko je važnije što misli Gradska organizacija SDP-a, tu nas još čekaju razgovori", dodao je.

Njegova zamjenica Željka Antunović rekla je kako je posebno zadovoljna što su izaslanici na Konvenciji povjerenje dali velikom broju mladih SDP-ovaca, što je, smatra, dokaz da je stranka uspjela zadržati dobar odnos mladosti i iskustva.

(Hina) tr/ibob ysp

Pročitajte više