Račan: Tomac polemizira sam sa sobom

AKO SU točne tvrdnje u Tomčevim izjavama, žalim zbog njih jer Tomac u njima polemizira sam sa sobom, izjavio je danas predsjednik Vlade i predsjednik SDPa Ivica Račan, komentirajući izjavu člana SDPa Zdravka Tomca da je predsjednik Tuđman bio u pravu glede politike prema BiH.

SDP i ja osobno bili smo oštri kritičari politike HDZ-a i Tuđmana prema BiH, rekao je Račan novinarima nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Istaknuo je da je i osobno bio u prilici predsjedniku Tuđmanu reći da se ne slaže s tom politikom te naglasio kako ne vidi razloga da išta mijenja u toj ocjeni. Ako su točne tvrdnje u Tomčevim izjavama, žalim zbog njih jer Tomac polemizira sam sa sobom, budući da je dugo godina zastupao stajališta koja SDP zastupa i danas, rekao je Račan. Dodao je da će SDP kao demokratska stranka vidjeti kako će se ´nositi s takvim razlikama´.

Premijer nije želio potanje komentirati izjavu ministra obnove Radimira Čačića da se Vlada ne zna suprotstaviti korupciji i kriminalu, napomenuvši kako je ta izjava očito dana u stranačke svrhe. Naglasio je da je Vlada u borbi s kriminalom, posebno gospodarskim, pokrenula mnoge inicijative te da će reformom pravosuđa pokušati naći rješenja za učinkovitiji progon, napose gospodarskog kriminala.

Zaoštrit će se, najavio je, i pitanje sukoba interesa, a uskoro pred Sabor mora doći i zakon o tome.

Važno je da Hrvatska javnost umjesto generalno političare počne ocjenjivati i pojedinačno, rekao je Račan.

Naveo je da koalicijski vođe danas nisu ozbiljno razgovarali o najavi suradnje oporbenog HSLS-a i koalicijskog LS-a.

Pročitajte više