Božićnica 500 kn, dar za djecu 400 kn

VLADA i predstavnici sedam sindikata javnih službenika potpisali su večeras Sporazum o materijalnim pravima za ovu i iduću godinu.

Po Sporazumu božićnica je 500, dar za djecu 400 i regres 600 kuna.

Osnovica za jubilarne nagrade povišena je s 1750 na 1800 kuna, a po posebnom sporazumu godišnji odmori produženi su s 25 na 30 radnih dana.

Sporazum su potpisali Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima, Sindikat zaposlenih u zdravstvu, mirovinskom i socijalnom osiguranju i socijalnoj skrbi, Sindikat medicinskih sestara, Hrvatski zdravstveni sindikat, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

´Hvala što ste pokazali odgovornost prema problemu i prema trenutku. Ja sam danas sretan čovjek´, izjavio je potpredsjednik Vlade Goran Granić nakon potpisivanja Sporazuma u Banskim dvorima.

Zadovoljstvo Sporazumom izrazili su i sindikalni predstavnici.

Kako je najavljeno, Sporazum će naknadno potpisati predstavnik Sindikata kulture.

Vlada i sindikati uskladili su večeras i izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora koje bi trebali potpisati 19. prosinca. Po tim izmjenama magistri i doktori znanosti dobit će dodatak od osam odnosno 15 posto ako znanstveni stupanj nije uvjet za radno mjesto na kojemu rade.

Dodatak od 15 posto dobit će učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama koji rade u turnusu.

´Rezultati pregovora su iznad naših očekivanja´, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba te ustvrdio da će učiteljske plaće iduće godine porasti 10 posto.

Pregovore o materijalnim pravima prekjučer su prekinuli sindikati državnih službenika koji traže još 300 milijuna kuna za povišenje plaća.

Iako je najavio da će se pregovori nastaviti tek kad završi postupak mirenja s Vladom, predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas nastavak pregovora zatražio je danas pod uvjetom da budu zatvoreni za javnost.

Doznaje se da bi se sutra s potpredsjednikom Granićem trebao sastati pregovarački Odbor sindikata policije, državnih i vojnih službenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara