Račan: Ulazak u EU ovisi o tome kako ćemo prihvatiti njihova pravila

HRVATSKA ima potporu Europske komisije na svom putu u punopravno članstvo Europske unije, ali uspjeh pristupnih pregovora ovisi isključivo o njoj, izjavio je u četvrtak u Zagrebu Ivica Račan, predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, nakon sastanka s Jose Manuelom Barrosom.

"Mogu svjedočiti da imamo potporu političkih snaga Europske unije i Europske komisije kad je riječ o interesu Hrvatske da uđe u Uniju", rekao je Račan, dodavši da je na današnjem sastanku s Barrosom izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora.

"Svjesni smo da daljnji uspjesi pregovora ovise isključivo o nama, ne samo o tome kako prihvaćamo pravila Europske unije, nego i što činimo unutar Hrvatske da se pripremamo za ulazak u EU i da podignemo rejting Unije na višu razinu, kada ljudi u ovoj zemlji preko referenduma budu odlučivali o članstvu u Uniji", rekao je Račan.

Kako je kazao, obavijestio je Barrosa da je dobio poziv da posjeti Europski parlament i da će tada moći nastaviti ovaj razgovor.

Barroso danas završava dvodnevni posjet Hrvatskoj nakon kojeg će otputovati u Beograd.

U srijedu se sastao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a u četvrtak ujutro je prije posjeta Saboru razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem te posjetio tržnicu Dolac.

Pročitajte više