račan za sutrašnji vjesnik o sporazumu o neizručivanju amerikanaca, izborima...

Premijer Ivica Račan rekao je kako Vlada pokušava razgovarati s prijateljima Hrvatske, među koje ubraja i SAD, ne bi li dobila njihovo razumijevanje za složenu situaciju u Hrvatskoj u vezi sa zahtjevom za neizručivanjem američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. L

"Kako prihvatiti da se ne izruče sudu za ratne zločine američki državljani, a u isto vrijeme prihvatiti pritisak svih, pa i SAD-a, da bez pardona tom sudu izručujemo hrvatske državljane?", rekao je premijer Račan u interviewu za sutrašnji Nedjeljni vjesnik.

"Moramo se izboriti za razumijevanje naše situacija, a ako ne bude išlo, podmetnuti leđa i biti spremni platiti ceh zbog toga stava," rekao je Račan odgovarajući na pitanje ima li Hrvatska odgovor na američki zahtjev da potpiše sporazum s SAD-om kojim bi se jamčila zaštita američkih državljana od izručenja Međunarodnom kaznenom sudu.

"Nije lako odlučiti o naboljem potezu, jer on mora biti takav da Hrvatskoj nanese najmanju štetu. No nekog dobrog poteza teško da ima...SAD traži jedno, EU očekuje drugo", rekao je Račan.

Predsjednik Vlade je za Nedjeljni vjesnik govorio o pomacima ostvarenim od 2000. i kraja desetogodišnjeg razdoblja HDZ-ove vladavine, o koaliciji i izgledima SDP-a na izborima koje najavljuje za kraj studenoga ove godine.

Podsjetivši da posao u vezi s kandidaturom za EU Vlada mora odraditi do kraja listopada, Račan je rekao: "Prema tome, sve se poklapa: ukoliko uspješno obavimo taj posao do kraja listopada, to znači da možemo osloboditi kraj studenoga za izbore."

"Ono što nismo uspjeli u ove tri i pol godine, želimo napraviti u drugom mandatu", kazao je dalje Račan, istaknuvši kako će to "bez sumnje biti rast standarda i socijalna pravda".

Na pitanje računa li sa sadašnjim koalicijskim partnerima ili misli da će možda mijenjati glavnog partnera, Račan je rekao: "Velika nagađanja oko promjene glavnog partnera nisu realna. Mislim da će politički izbor biti vrlo oskudan... Jedino što mogu reći, i tu pomoći nema, morat će se i dalje računati s jakom socijal-demokratskom opcijom u Hrvatskoj."

Na pitanje o sukobu s HSS-om oko marketinga Vlade, Račan je kazao kako on "navodni sukob s HSS-om oko promidžbe rezultata rada Vlade jednostavno ne vidi". "Čak sam od ljudi iz HSS-a čuo da ono što je objavljeno u medijima u ime njihove stranke ne izražava njihov stranački stav."

"Važno je da promocija rada Vlade bude odvojena od stranačkih funkcija", kazao je Račan.

Odgovarajući na pitanja o uspjesima i neuspjesima njegove Vlade, premijer je rekao kako najvećim uspjehom smatra političku i gospodarsku stabilizaciju zemlje, visoku stopu rasta, brzi put u Europu, uspješnu bitku s nezaposlenošću, te strateške razvojne projekte - gradnju cesta, modernizaciju željeznice i plinofikaciju zemlje.

Govoreći o neuspjesima, rekao je da je ljut što ova Vlada nije uspjela barem kazniti odgovorne za pljačke u privatizaciji, kad već nije uspjela vratiti opljačkano.

Pročitajte više