Računalna mreža vrhunske propusne moći u studentskim domovima

Računalna mreža vrhunske kvalitete i propusne moći, koja tri studentska doma u Zagrebu povezuje s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom (CARnet), svečano je otvorena jutros u Zagrebu.

To je prva faza projekta koji će omogućiti svim studenima da u sobama studentskih domova u Hrvatskoj do kraja 2004. dobiju besplatan pristup CARnet-u, rekla je pomoćnica ministra znanosti i tehnologije Diana Šimić.

Do sada je umreženo šest paviljona studentskih domova u Zagrebu i svi dijelovi studentskog doma u Osijeku.

Cilj projekta je mladim obrazovanim osobama omogućiti sudjelovanje u informatičkom društvu u skladu s Vladinom strategijom koja zagovara brži transfer znanja. Ovo je preduvjet da Hrvatska krene u društvo znanja i na znanju temeljenih poduzeća, kazao je zamjenik ministra znanosti i tehnologije Zdenko Franić.

Studentske sobe su dobile priključke, ali računala još nisu nabavljena. Bilo je predviđeno pronaći posebno povoljne načine nabave, ali to će zbog izbora ostati novoj vlasti, kazao je Franić.

Podloga umrežavanju domova je projekt "Giga CARnet" koji uvođenjem gigabitnih tehnologija akademijskoj mreži pruža visokokvalitetnu infrastrukturu, široku propusnost, veliku stabilnost, predvidljivu kvalitetu usluge i korištenje raznih aplikacija, rekao je voditelj projekta Ivan Marić.

Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti i druge dijelove društva da uvedu infrastrukturu koja će studentima izvan domova povećati kvalitetu usluga, te da neće uvijek gledati prvenstveno komercijalne učinke posla, kazao je Marić.

Do sada je za tri milijuna kuna omogućeno 1760 korisničkih priključaka. Uzme li se da je vijek mreže 10 godina, jedan korisnik društvo mjesečno stoji 20 kuna, što je jeftinije od svih poznatih korisničkih paketa, zaključio je Marić.

Pročitajte više