Rad na računalu ne uzrokuje ozljede ruku

ČINI se da rad na računalu ne uzrokuje profesionalne bolesti zglobova ruku poput sindroma karpalnog tunela, tvrde danski znanstvenici.

Rezultati istraživanja dobiveni su pregledom gotovo 7.000 osoba zaposlenih na 3.500 lokacija. Oni su najprije odgovorili na pitanja o simptomima, a 5.568 ponovno je odgovorilo na ista pitanja godinu dana poslije.

"Istraživanje je potvrdilo da mogućnost pojave sindroma karpalnog tunela postoji kod 1,4 posto do 4,8 posto ispitanika. Rezultati se temelje na odgovorima ispitanika i pregledu liječnika, a učestalost novih ili težih oblika simptoma mogućeg sindroma karpalnog tunela utvrđena je kod 5,5 posto ispitanika", kažu voditelji istraživanja.

Sindrom se može prepoznati po svrbeži i obamrlosti dlanova i prstiju, a do toga dolazi zbog prikliještenja živca u zglobu ruke.

Zato voditelji istraživanja zaključuju da rad na računalu ne uzrokuje povećanu opasnost od razvoja spomenutih simptoma.

Istraživanje je obavio Odjel za medicinu rada bolnice u Hearningu, u Danskoj, a financiralo ga je dansko Vijeće za medicinska istraživanja i dansko Ministarstvo rada.

Ipak, znanstvenici misle da se na temelju rezultata sličnih istraživanja ne može isključiti mogućnost da često i intenzivno korištenje tipkovnice računala može izazvati pojavu te profesionalne bolesti.

Znanstvenici su utvrdili da postoji veza između korištenja miša više od 20 sati tjedno i donekle povećane opasnosti od problema s rukom, ali nema statistički bitnih podataka o vezi spomenutoga sindroma i tipkovnice.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više