Ni Slovenci nisu zadovoljni svojim političarima: Gotovo pola birača negativno ocijenilo rad vlade

Foto: Hina

RAD slovenske vlade negativno ocjenjuje 42,4 posto slovenskih birača, "srednju ocjenu" joj daje 43,5 posto, a pozitivnu samo 12,7 posto, pokazuju rezultati redovite mjesečne ankete koju je objavilo ljubljansko "Delo".

Telefonsko anketiranje  tisuću ispitanika pokazalo je da je među političkim strankama po biračkoj potpori i dalje u vodstvu oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja bi na eventualnim prijevremenim izborima dobila 13,2 posto glasova, a na drugom mjestu je Stranka modernog centra (SMC), premijera Mire Cerara, s 10,5 posto potpore.

Predsjednik i dalje najpopularniji

Treći su Socijalni demokrati (SD) s 9,4 posto. Svim tim strankama biračka potpora smanjena je u odnosu na prethodno mjesečno ispitivanje.

Na četvrtom je mjestu Udružena ljevica (ZL) s 8,2 posto, a na petom Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) s 5,2 posto glasova. Obje imaju uzlazni trend potpore, s time da je stranci umirovljenika u mjesec dana rejting udvostručen.

Među političarima i dalje je najpopularniji predsjednik države Borut Pahor, dok je premijer Miro Cerar na jedanaestom mjestu ljestvice.

Pročitajte više