Rade Leskovac brani se fotografijom troprste Janice Kostelić

ČELNIK Partije podunavskih Srba Rade Leskovac, čiji je predizborni plakat u Vukovaru izazvao buru u hrvatskoj javnosti i osudu od strane Etičkog povjerenstva, novinarki Nove TV Mirjani Hrgi je rekao kako mu namjera nije bila provocirati hrvatsku javnost, ali se odbio ispričati za svoj postupak.

Na pitanje zašto je koristio tri prsta na plakatu - a što većina građana Hrvatske, pogotovo kada je u pitanju Vukovar, smatra uvredom tamošnjim žrtvama - bivši čelnik Srpske radikalne stranke u RSK i kandidat za predsjednika te paradržave je rekao kako ne zna, "odnosno kako nije obraćao pažnju koliko ima ispruženih prstiju".

Leskovac je, najvjerojatnije u nastojanju da dokaže kako je riječ o gesti koja sama po sebi ne može biti uvredljiva za hrvatski narod, je Mirjani Hrgi pokazao snimku Janice Kostelić kako nasmiješena pozira s ispružena tri prsta.

Također je rekao kako je dotični plakat postavljen već prije sedam dana, ali je da je lavina negativnih reakcija intenzivirana tek nedavno. Leskovac tvrdi da plakat nema namjeru provocirati hrvatsko stanovništvo, odnosno da je prvenstveno namijenjen njegovom biračkom tijelu - pripadnicima srpske zajednice u Podunavlju.

Riječi "On govori što vi mislite" je protumačio kao tvrdnju da se namjerava "istinski" boriti za interese srpske zajednice u Hrvatskom saboru, za razliku od Milorada Pupovca i njegove stranke SDSS koja je u koaliciji s HDZ-om.

Ponovio je svoje dobro poznate stavove kako mu je žao svake žrtve u ratu, ali da Srbi u njemu nisu bili agresori. Također je rekao kako Hrvatsku smatra svojom domovinom te da  usprkos stavova koji većini Hrvata nisu prihvatljivi, ispunjava svoje građanske obveze. Leskovac je rekao da se nada kako će Hrvatska postati demokratska zemlja i članica Europske unije, a da će se to dogoditi kada on uđe u Sabor, a da ga pri tome kolege zastupnici "ne nazivaju četnikom".

R.R.

Pročitajte više