Radijacija iz mobitela oštećuje DNK u stanicama - europsko istraživanje

Radijacija iz mobitela oštećuje DNK u ljudskim stanicama, pokazali su rezultati višegodišnje studije provedene u znanstvenim laboratorijima sedam europskih zemalja.

Istraživači nisu pružili konačan dokaz da uobičajena razina zračenja iz mobitela šteti ljudima koji ih koriste, no naglasili su potrebu širih istraživanja kako bi se ispitalo postojanje te veze, a do tada pozivaju na oprez korisnike mobitela, piše magazin Nature.

Godinama traje proturječje oko toga da li elektromagnetsko zračenje mobitela može izazvati tumore ili Alzheimerovu bolest, ili na drugi način naškoditi ljudskom zdravlju. No dokazi koji pokazuju da li i kako radijacija oštećuje stanice, te time izaziva bolesti, bili su oskudni i protuslovni.

Najnovije vijesti stižu iz studije REFLEX - četvorogodišnjeg projekta koji je provelo 12 istraživačkih skupina u sedam europskih zemalja, čiji su rezultati objavljeni u prosincu.

"Pronašli smo mehanizam koji može izazvati kronične bolesti", zaključio je voditelj projekta Franz Adlkofer iz Veruma, istraživačkog isntituta iz Muenchena.

Istraživanjem je utvrđeno da razina zračenja razmjerna onoj iz mobitela uzrokuje pucanje pojedinih lanaca DNK u različitim ljudskim stanicama. Takav tip oštećenja povezuje se s karcinomom. Razina ozlijede povećava se s intezitetom zračenja i duljinom izloženosti.

Istraživači su također našli naznake, no ne i konačne dokaze, drugih promjena na stanicama, uključujući oštećenja kromosoma, promjene aktivnost određenih gena i porast u dijeljenju stanica.

Oštećenja su zabilježena kada su stanice bile izložene elektromagnetskom zračenju intenziteta od 0.3 do 2 watta po kilogramu. Te vrijednosti nadmašuju prosječnu razinu zračenja mobitela koja se kreće od oko 0.2 do 1 watta po kilogramu.

Adlkofer je svjestan da će rad, kao i prijašnje studije o štetnosti zračenja mobitela, vjerojatno biti kritiziran.

No on kaže: "Vidio sam eksperimente ponovljene po 100 puta u više laboratorija. Za mene nema sumnje da to izaziva oštećenja DNK pod određenim uvjetima".

Adlkofer smatra da su druge istraživačke skupine mogle propustiti

razmjerna oštećenja u svojim studijima, jer su stanice izlagali zračenju prekratko ili su rabili stanice otporne na oštećenja.

Na temelju rezultata projekta REFLEX, zaključio je da su potrebna još šira istraživanja kako bi se ispitalo da li zračenje mobitela oštećuje DNK kod ljudi i izaziva bolesti.

"Pozivam industriju mobilne telefonije i vlade da na tom području krenu naprijed što je brže moguće", kazao je Adlkofer.

Do tada, pozvao je na oprez pri korištenju mobitela. Predložio je, primjerice, da korisnici vrijeme provedeno u telefoniranju smanje na minimun ili da koriste slušalice ako su zabrinuti zbog rizika.

(Hina) xdh ysd

Pročitajte više