Radikali ili demokrati - tko će preuzeti vlast u Srbiji?

KOMENTIRAJUĆI odluku premijera Koštunice o padu vlade, sudionici RTS-ove emisije "Kuda ide Srbija" su rekli kako njome nisu iznenađeni.

> Pala srpska vlada

> Strani mediji o padu srpske vlade

> Reakcije srpskih političara i analitičara

> Hrvatska vlada nema stav o padu srpske

> Tadić će raspisati nove izbore

U raspravi, u kojoj su sudjelovali politički analitičar Dušan Pavlović u Slobodan Antonić, te novinar časopisa "Vreme" Milan Milošević, je rečeno da je nakon ovih izbora malo vjerojatno kako će Vojislav Koštunica biti premijer, s obzirom da je spalio sve mostove s demokratima te da neće moći kao ranije sjediti na dvije stolice i ucjenom dobivati političke ustupke.

Demokrati ili radikali?

Pavlović vjeruje da će se u Srbiji pred izbore stvoriti dva snažna bloka - jedan oko demokrata, kome će pristupiti G17 Plus i LDP, te drugi oko radikala, kome će pristupiti Koštuničini narodnjaci i socijalisti. Pavlović vjeruje da bi demokrati mogli na njima ostvariti pobjedu ukoliko uspiju, slično kao i na predsjedničkim izborima, stvoriti referendumsku atmosferu i ostvariti isti onakav odziv i postotke glasova.

Antonić je malo skeptičniji prema tom scenariju, s obzirom da se na parlamentarnim izborima koriste drugi izborni zakoni i aritmetika, a i raspoloženje srpske javnosti se - s obzirom na događaje oko Kosova - značajno izmijenilo u odnosu na događaje pred same predsjedničke izbore. Priznanje Kosova i stav EU je u mnogome izbilo iz ruke neke od argumenata kojima je Tadić dobivao glasove pred same izbore, a s time se složio i Pavlović rekavši da "mrkva" s kojom je EU vabila Srbiju sada izgleda sve udaljenija i udaljenija.

"Radikali krivi za pad vlade"

Milan Milošević je rekao kako nije baš toliko sigurno da je do ove odluke moralo doći danas i na ovaj način, te da su za to najzaslužniji radikali koji su skupštinskom rezolucijom o odnosu prema EU isforsirali raskol u vladajućoj koaliciji. Iz toga bi se moglo zaključiti kako se u SRS-u smatra da bi im prijevremeni izbori odgovarali.

Antonić, pak, smatra da je Koštunica odluku donio smatrajući kako bi odlaganjem izbora svoju stranku doveo u daleko gori položaj s obzirom na trendove oštre polarizacije srpskog biračkog tijela u kome ima sve manje mjesta za "slobodne strijelce".

S druge strane, Milošević drži kako je odluka o raspada koalicije donesena prilično nevoljko, s obzirom da je establishment, odnosno vlast u Srbiji - bez obzira na svoje razlike - posljednjih godinu dana mukotrpno raspodijelio mjesta u upravnim odborima koja sada odjednom dolaze u pitanje.

Antonić pak drži da je malo vjerojatno da će doći do nekih tektonskih promjena u novom sastavu srpske Skupštine, te da će u njemu biti sve vodeće stranke koje u sjede u današnjem sastavu. Također je izvjesno da će i demokratima i radikalima za većinu trebati koalicije s malim strankama. Promjena bi moglo biti prije svega u tome što će svaka od njih imati jedan ili dva postotka manje, te da bi pri preslagivanju novih vladajućih koalicija moglo biti iznenađenja.

Kao jedno od mogućih iznenađenja Antonić navodi Socijalističku partiju Srbije i njenog Ivicu Dačića koji bi mogla preuzeti ulogu koju je dosada igrao Koštunica - "kingmakera" čiji utjecaj i vlast daleko nadmašuju realnu snagu same stranke. SPS bi, ukoliko dobije uistinu primamljvu ponudu, bio u stanju sklopiti koaliciju s demokratima, kao što bi demokrati - bez obzira na traumatičnu prošlost - to prihvatili ako je to jedini način da ostanu na vlasti.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više