Radikalima i Koštunici više nije dovoljan samo postmiloševićevski SPS

DEMOKRATSKA stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Srpska radikalna stranka (SRS) Tomislava Nikolića, ne mogu formirati vlast zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Naime, iz pregovora s radikalima i Koštunicom istupio je predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma, koji je s SPS-om bio na zajedničkoj koalicijskoj listi. Službeno objašnjenje SPS-a bilo je kako Marković ima "vrlo važnog posla" s predstavnicima grčkog veleposlanstva, te ne može biti nazočan na pregovorima.

No, činjenica je kako je Marković više puta pozvao preko medija da se prekinu pregovori radi definiranja stava oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Bez garancija kako će SSP biti ratificiran u parlamentu, nema ni nastavka pregovora sa DSS-om i radikalima", istaknuo je prije nekoliko dana Marković Palma pozivajući Dačića da prekine pregovore dok se ne riješi pitanje oko SSP-a. Koštunica je takvu mogućnost javno odbio, pa je vrlo vjerojatno kako je Marković odustao o pregovora. 

Koštunica i radikali definitivno su izgubili još jednom mogućeg člana svoje buduće koalicije. Riječ je o predstavniku "Bošnjačke liste za evropski Sandžak" Sulejmanu Ugljaninu koji je nakon posjeta Turskoj, neslužbeno rekao kako koalicija s radikalima ne bi bila dobro rješenje. Bez Markovića i Bošnjaka, Koštunici i Nikoliću, ukoliko i dobiju Dačića na svojoj strani nedostaje još jedan glas.

S druge pak strane "demokrati" Borisa Tadića, pojačali su ponudu za koaliciju oko SPS-a. Već prije nudili su tri ministarstva i potpredsjedničko mjesto u vladi, a sada su svoju ponudu podebljali za još jedno mjesto potpredsjednika, te s još jednom "visokopozicioniranom funkcijom" u državi. O kojoj je točno funkciji riječ zasada nije poznato.    

I.Ć.
FOTO: AFP

Pročitajte više