radnici "borinaca" blokirali bivšeg direktora

Stotinjak radnika plantaže voća "Borinaca", koji prosvjeduju već desetak dana očekujući od Hrvatskog fonda za privatizaciju, u vlasništvu kojeg su od ovog proljeća, da riješi njihov radnopravni status, okružili su popodne automobil direktora Ekoprometa Roberta Čečetka, prijašnjeg vlasnika "Borinaca", zbog čega se nije usudio izići dok nije došla policija.

Iako su radnici očekivali da će im po dogovoru sa sastanka u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, održanu potkraj prošlog tjedna, danas biti predane obavijesti o otkazu kako bi iz Ekoprometa mogli prijeći u tvrtku "Lipovac", zakupnika "Borinaca", to se nije dogodilo. Kad je popodne na plantažu došao direktor Ekoprometa Čečetko, radnici su ga okružili, pa se nije usudio izići iz automobila. Na plantažu je ubrzo došla policija i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer koji je s Čečetkom pokušao razgovarati, ali on ni tada nije želio izići iz automobila. Oko 16 sati Čečetko je pod zaštitom policije prešao u policijsko službeno vozilo te njime napustio plantažu.

Predsjedniku Sindikata "Borinaca" Petru Dumboviću kroz poluotvoreni prozor na policijskom vozilu tek je kratko mogao reći kako su "radne knjižice radnika ostale u Mirovinskom fondu", a on je "došao samo razgovarati". Po Dumbovićevim riječima Čečetko je trebao popodne radnicima dostaviti obavijesti o otkazima i raskidu radnog odnosa s Ekoprometom, ali to nije učinio.

"Navodno su obavijesti o otkazu radnog odnosa poslane poštom", kazao je Dumbović, dodavši kako 95 posto radnika ne želi prijeći u "Lipovac" koji, kako navodi, loše posluje, pa radnici osim dviju zaostalih plaća traže i otpremnine.

(Hina) žd vkn

Pročitajte više