Radnici "Borova" zahtijevaju da Sabor raspravlja o njihovim otkazima

S DANAŠNJEG prosvjednog skupa radnici ´Borova´ zatražili su od Hrvatskog sabora da se u dnevni red sljedeće sjednice 22. siječnja uvrsti i točka o otkazima koje je u početku godine trebalo dobiti 2320 radnika kao tehnološki višak, a u ´Borovu´ od sredine 1991. nisu radno aktivni, ali im se uplaćuje doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Na poziv Stožera za zaštitu prava prognanika radnika ´Borova´ i Zajednice povratnika Hrvatske u kinodvorani u vukovarskoj četvrti Borovu Naselju okupilo se petstotinjak radnika u ime kojih je zahtjeve Vladi i Saboru iznio predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović.

Osim da se o njihovim otkazima raspravlja na Saboru radnici Borova zahtijevaju i da Sabor obveže Vladu da se pitanje tehnološkog viška u ´Borovu´ riješi kao što je to učinjeno u VUPIK-u i ´Belju´ čiji su radnici dobivali otpremnine od 3000 kuna po godini radnog staža, rekao je Kompanović, dodavši kako će radnici Borova inače svoja prava iz Zakona o radu potražiti na Markovu trgu gdje namjeravaju prosvjedovati.

Potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, u vlasništvu kojeg je ´Borovo´, Slavka Linića Kompanović je optužio za različita mjerila u rješavanju pitanja u ´Borovu´ i tvrtkama na riječkom području, poput Riječke banke ili brodogradilišta ´Viktora Lenca´.

Kompanović je također osudio odluku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, koju je potpisao Slavko Linić, da se određene nekretnine ´Borova´ i građevno zemljište od 30 hektara bez naknade ustupe Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara za gradnju vukovarske gospodarske zone. Pri tomu je podsjetio kako je Uprava ´Borova´ predlagala da se to zemljište i nekretnine, procijenjene na 160 milijuna kuna, ustupe tome fondu, ali s naknadom, iz koje bi se isplatile otpremnine radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom te ujedno podmire obveze ´Borova´ mirovinskim i zdravstvenim fondovima.

´Odredbe Zakona o radu trebaju jednako vrijediti u Zagrebu, Rijeci i Vukovaru´, poručio je na prosvjednom skupu koordinator Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za hrvatsko Podunavlje Milivoj Šuša.

Predsjednik Liberalne stranke i saborski zastupnik Zlatko Kramarić, koji je na prosvjednom skupu nazočio sa saborskim zastupnicima HDZ-a Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom i Jurjom Njavrom, rekao je kako u Hrvatskoj ne smije biti različitih mjerila za rješavanje istih pitanja.

Petorka ne može imati glas LS-a ako se problemi rješavaju na takav način, poručio je Kramarić.

Jadranka Kosor je istaknula kako će Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru zahtijevati da Sabor raspravlja ne samo o otkazima u ´Borovu´ nego općenito o kvaliteti života građana na područjima od posebne državne skrbi.

Radnici ´Borova´, njih 2320, koji su proglašeni tehnološkim viškom, dio su iz skupine od oko 7000 radnika prijeratnog Kombinata gume i obuće ´Borovo´, koji su se Upravi novoosnovanog poduzeća u progonstvu ´Borovu´ d.d. javili 1991. i 1992. Prelaskom u druge tvrtke, odlaskom u mirovinu te zapošljavanjem u novoosnovanim tvrtkama kćerima u poslovnoj grupi ´Borovo´ rješenje je nađeno za 4700 radnika, a preostalih 2320 otkaze je trebalo dobiti s početkom 2003. Program za njihovu skrb, koji su izradile stručne službe ´Borova´, Hrvatski zavod za zapošljavanje ocijenio je manjkavim te je vraćen Upravi ´Borova´ na doradu. Od prijeratnih gotovo 22.000 radnika u djelomice obnovljenim pogonima ´Borova´ te trgovačkoj mreži danas radi oko 1300 radnika.

Pročitajte više