Radnici City Expressa prosvjedovali protiv monopola HP-a

NEKOLIKO stotina radnika kurirskog poduzeća City Express prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv prijedloga Zakona o pošti u kojem se Hrvatskoj pošti osigurava monopol na pošiljke do 100 grama težine.

Predsjednik Uprave City expressa Boris Vidić istaknuo je da se njegova tvrtka, koja zapošljava 650 ljudi, ne smije na takav način isključiti s tržišta, te da je zakonski prijedlog protivan preporukama Europske komisije.

Njegova se tvrtka najviše bavi isporukom raznih dokumenata poslovnih subjekata, što je dozvoljeno po postojećem zakonu, a sada se i takav oblik dostave želi staviti pod monopol HP-a, ustvrdio je Vidić.

Ako današnji prosvjed pred Vladom ne donese rezultata, pomoć će potražiti 18. siječnja u sjedištu Europske komisije Bruxelessu.

Predlagači zakona pozivaju se na slična rješenja u Belgiji, Njemačkoj i Finskoj, ali u tim zemljama niti jedan zakon ne opisuje kurirsku uslugu kao poštansku uslugu, naglasio je Vidić.

Nakon nekog vremena Vidića su primili predstavnici Vlade te mu obećali da će se sporna odredba, o definiranju kurirske usluge kao poštanske, još jednom razmotriti prije siječanjskog izglasavanja u Saboru.

Prije tjedan dana na Markovu trgu prosvjedovali su članovi Hrvatskog sindikata pošte protiv kršenja Zakona o pošti, za što su optužili upravo City Express.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang sindikalcima je tada obećao da će Vlada predložiti izmjene Zakona o pošti u kojima ostaje pravo HP-a na monopol na pošiljke do sto grama.

O izmjenama zakona u siječnju će raspravljati Hrvatski sabor.

Foto: FAH

Pročitajte više