Radnici Herbosa za otkaze krive državu: "Od jednog grada rada Sisak postaje grad jada"

DANAS je na sisačke ulice izašlo 200-njak sadašnjih i bivših radnika tvrtke Herbos koja je otišla u stečaj. Radnici državu smatraju najodgovornijom za propast njihove tvrtke, jer institucije već sedam godina ignoriraju sindikalne dopise u kojima su upozoravali na nepravilnosti u svojoj tvrtki.

"Od studenog 2004. godine šaljemo dopise Poreznoj upravi, USKOK-u, Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu, a 2006. i glavnom državnom odvjetniku da nešto u tvrtki nije dobro. Kroz Herbos su prošle svakakve tvrtke, koje su izašle bogatije, a Herbos je svakim danom sve više propadao", kazao je sindikalni povjerenik u Herbosu Ilija Radojčić te je dodao kako je sisačka Porezna uprava godina tolerirala neplaćanje doprinosa, na koju su je radnici upozoravali, piše Sisak.info.

Porezna nakon sedam godina pokrenula stečaj

Nakon sedam godina šutnje, Porezna uprava je prije par mjeseci pokrenula zahtjev za stečajem zbog neplaćanja doprinosa. No, time su samo pogodovali vlasniku, ali ne i radnicima. Ministarstvo financija nije odgovorilo na zahtjeve Uprave i sindikata koji su predlagali da država uđe u vlasništvo Herbosa putem Modela C. No, očito su svi iz države zaboravili na te ljude.

U ovom trenutku Herbos duguje 160 milijuna kuna, od čega radnicima za neuplaćene doprinose 40 milijuna kuna. Tvrtka najviše duguje državi. Radnici smatraju da su institucije ranijom reakcijom mogle spriječiti propast njihovih radnih mjesta. Tijekom prosvjeda su išli do Općinskog državnog odvjetništva, policije, zgrade Županije i Gradske vijećnice, ali se nitko nije udostojao obratiti im se. Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić je bio zauzet snimanjem božićne čestitke pa je pred radnike poslao glasnogovornika kojemu radnici nisu dali govoriti.

U Sisku je katastrofalna socijalna situacija, jer su radnici Željezare prošlog tjedna dobili otkaze. Početkom siječnja je najavljeno gašenje keksare čime će još 40 ljudi ostati bez posla. Radnici su danas tijekom marša gradom uzvikivali "od jednog grada jada Sisak postaje grad jada".

Pročitajte više