Radnici Imostroja zahtijevaju isplatu svih tražbina

VODITELJ Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Jozo Marić izjavio je danas kako radnici Imostroja očekuju da u idućih nekoliko dana dobiju svih 6,2 milijuna kuna kojih se Vlada odrekla u njihovu korist, umjesto samo 2,8 milijuna kuna, koliko su im namijenili stečajna upraviteljica i stečajni sudac.

Ministar financija Ivan Šuker jučer je prozvao stečajnu upraviteljicu Imostroja i stečajnog suca, ističući da su 6,2 milijuna kuna namijenjenih isplati radničkih tražbina "raskrmčili" na druge vjerovnike.

No, Jozo Marić rekao je danas kako radnike ne zanima tko je taj novac "raskrmčio" i u čiju korist, nego da očekuju da se "u idućih nekoliko dana Vladine odluke iz rujna i prosinca u cijelosti provedu, kako je javno obećao ministar Šuker".

Dodao je kako su se, u trenutku kada su mislili da je problem konačno riješen, stvari ponovno zakomplicirale i da se Vladina odluka iz rujna, prema kojoj se država odrekla razlučnog prava nad imovinom imotske tvrtke u korist 162 radnika, neće provesti onako kako je Vlada odlučila.

Prošlog tjedna, točno pet mjeseci nakon Vladine odluke o odricanju razlučnog prava u korist radnika, Trgovačkom sudu u Splitu iz Vlade je napokon stigao podnesak koji je omogućio da se ta odluka provede.

No, umjesto da se svih 6,2 milijuna kuna prenesenih državnih tražbina raspodjeli na 162 radnika, stečajna upraviteljica i stečajni sudac donose rješenje prema kojemu se od tog novca namiruju i tražbine ostalih vjerovnika, a radnicima ostaje samo 2,8 milijuna kuna. To znači da bi svaki radnik, umjesto nešto više od 38 tisuća kuna za neisplaćene plaće i ostale tražbine od godine 1999., dobio samo oko 17 tisuća.

Stečajna upraviteljica i sudac obrazložili su takvo rješenje "velikim troškovima stečajnog postupka, zbog čega stečajna masa nije dovoljna za podmirenje svih tražbina".

Premda su radnici bili svjesni da Trgovački sud mora naplatiti troškove postupka, nisu očekivali da će oni moći svoje tražbine naplatiti tek kada se namire Sud, stečajna upraviteljica i ostali vjerovnici, među kojima se spominju grad Imotski, Hrvatske šume i HEP. Kako ističu predstavnici sindikata, u Vladinoj odluci grad i spomenute tvrtke nigdje se ne spominju, a radnici su u prvom isplatnom redu.

U korist im ide i poruka ministra financija Ivana Šukera da se država odrekla svojih tražbina u korist radnika, i to pojedinačno, a ne u korist Trgovačkog suda i drugih vjerovnika, zbog čega će od stečajne upraviteljice i suca tražiti obrazloženje o modelu raspodjele prenesenih državnih tražbina.

Zato su radnici prije tri dana odbili primiti rješenje Trgovačkog suda, optužujući stečajnu upraviteljicu i suca za kršenje Vladine odluke i nepoštivanje prioriteta u isplati tražbina.

Hoće li sve to potaknuti sindikalne akcije, poput za prošli tjedan najavljenog pa otkazanog prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu, Marić u ovom trenutku nije mogao reći. Istaknuo je da o tome odlučiti u dogovoru s radnicima, koji su od prosvjeda i bili odustali nakon što je Trgovačkom sudu prošlog tjedna napokon stigla Vladina odluka.

Pročitajte više