Radnici osnovali Stožer za obranu županjske Sladorane

RADNICIžupanjske Sladorane d.d. održali su danas skup u vezi s najavljenom privatizacijom te tvrtke te su na njemu osnovali Stožer za obranu Sladorane.

Za predsjednika Stožera izabrali su Željka Arnolda.

Predsjednik Radničkog vijeća Sladorane Slavko Gorupić rekao je na skupu da su do Nove godine obustavljene aktivnosti Hrvatskog fonda za privatizaciju oko najavljene privatizacije Sladorane.

"I dalje tražimo od Vlade da poništi natječaj za privatizaciju Sladorane ili da prihvati model radničkog dioničarstva koji podržavaju radnici Sladorane, sindikat, Radničko vijeće i gradske vlasti Županje", rekao je Gorupić.

Rekao je da su neistinite glasine, koje su se ovih dana pojavile u pojedinim novinama, da je Sladorana prodana tvrtki Robić d.o.o. iz Velike Gorice.

"Daljnji naši koraci ovisit će o koracima onih koji o nama odlučuju", poručio je povjerenik sindikalne podružnice PPDIV-a Sladorane Josip Marjanović, pozvavši radnike na jedinstvo "u obrani onoga što su stvarali cijeli svoj radni vijek, a sad im to netko želi uzeti".

Hrvatski fond za privatizaciju, u čijem je vlasništvu 95 posto Sladorane, do sada je proveo dva kruga privatizacije.

Nakon što u prvom krugu nije bilo zainteresiranih za kupnju Sladorane, u drugom je krugu ponuđeno 68,1 posto dionica iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju vrijednih 54,5 milijuna kuna.

Ponude za kupnju 68,1 posto dionica Sladorane dale su zajedno tvrtka Žito d.o.o. i bračni par Bubalo, te tvrtke Viro d.o.o. iz Virovitice i Robić d.o.o. iz Velike Gorice. Ponudu je dala i tvrtka ESOP d.o.o., koju su osnovali radnici Sladorane. Oni su ponudili 55 milijuna kuna i ulaganja od 191,3 milijuna kuna.

U ovoj godini županjska Sladorana preradila je oko 50 tisuća vagona šećerne repe i proizvela više od 64 tisuće i 300 tona šećera.

Za 2005. godinu planira se sjetva na oko 10 tisuća i 500 hektara, što je za oko 400 hektara veća površina od one koja je šećernom repom bila zasijana ove godine.

Pročitajte više