radnici pik-a vrbovec traže od novog vlasnika da sačuva postojeća radna mjesta

Radnici PIKa Vrbovec, udruženi u Sindikat poljoprivrede, zatražili su danas od potencijalnog vlasnika te tvrtke, o kojem bi trebala odlučiti Vlada, da kroz iduće tri godine zadrži sve radnike i poštuje njihova radna prava.

Sindikat je danas priopćio da će zatražiti od Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) poništenje postojećega natječaja o prodaji dionica i raspisivanje novoga koji bi sadržavao socijalnu klauzulu, ako potencijalni vlasnik PIK-a Vrbovec ne sačuva postojeća radna mjesta.

Sindikat procjenjuje da Georg Gavrilović, koji se javio na natječaj, to neće učiniti već, sudeći po planiranom trošku osoblja u 2004. godini, namjerava smanjiti broj zaposlenih s 1.387 na 500 do 600 radnika.

"Bude li konsolidacija PIK-a Vrbovca 'okrunjena' takvom prodajom dionica, to će za hrvatsko radništvo biti primjer licemjera jer će ti ljudi ostati bez prihoda, nakon godina odricanja u ime uspješne konsolidacije i dobrobiti poduzeća", naglašava sindikat.

Ako se Vlada i HFP ogluše na taj zahtjev sindikat najavljuje "oštre mjere sindikalne borbe".

Petrinjska tvrtka "Gavrilović" prihvatila je sve uvjete Vlade i HFP-a, rekao je nedavno ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, a o toj bi ponudi Vlada trebala odlučiti kroz tjedan dana.

Pročitajte više