Radnici Plantaže Borinci traže poništenje natječaja

Radnici Plantaže Borinci nedaleko Vinkovaca traže poništenje natječaja kojeg je nedavno raspisao Hrvatski fond za privatizaciju za zakup plantaže, tražeći od države osnivanje nove tvrtke koja će objediniti plantažu i radnike.

Naime, u travnju je država nagodbom s tadašnjim vlasnikom Borinaca Marinkom Mikulićem iz Pan-Trgoprometa preuzela 93 milijuna kuna duga za porez i carinu, no tom nagodbom nisu obuhvaćeni i radnici. Oni se i dalje vode pod Mikulićevom tvrtkom kćeri Eko-prometom te radnici Borinaca strahuju za budućnost poznatih borinačkih jabuka koje su 1938. godine postale simbolom Vinkovačkih jeseni.

Sindikalni povjerenik HUS-a Borinci Petar Dumbović je naglasio kako radnici traže da se nađe pravi i pošteni kupac, dok župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer smatra da je najbolje rješenje radnike i nekretnine objediniti u zajedničku tvrtku sa sjedištem na području županije. Tako se može osigurati da ona postane perspektivna tvrtka koja će osigurati razvoj voćarstva u RH, izjavio je Šafer.

Zanimljivo je da se ta ista tvrtka, Eko-promet, sada uz tvrtku Lipovac ponovno javlja na natječaj za zakup plantaže, kao i da je za radnike Borinaca, koji se vode pod tom privatnom tvrtkom, posljednji put plaće osigurala država.

Sindikalci upozoravaju i na nelogičnu procjenu vrijednosti plantaže, koja je 1994. Mikuliću prodana za 20 milijuna kuna a unatoč ratu i devastaciji vrijednost joj je sada porasla na 120 milijuna kuna.

Zbog toga najavljuju podizanje novih krivičnih prijava uz postojeće za propuste u privatizaciji.

Sindikalni povjerenik HUS-a Nikola Kaselj je istaknuo kako se, kao jedino logično, očekivalo da država otvori stečajni postupak u Pan-Trgoprometu, iz njega izvuče radnu jedinicu Borinci te ustroji novo poduzeće i stavi ga u normalnu funkciju.

Pročitajte više