Radnicima Dalmacijavina ni kune ako država ne otpiše pola svojih potraživanja?

Screenshot: HRT

RADNICIMA Dalmacijavina, čini se, neće preostati ni lipa od 70 milijuna kuna kupovnine, odnosno, iznosa kojeg je platio Marinko Zadro preuzevši državnu firmu u stečaju sa dugovima većim od milijarde kuna. Novac je na računu splitskog Trgovačkog suda, a uoči podijele vjerovnicima radnici i sindikati dijele zabrinutost.

"Kada se poplaćaju troškovi stečaja i namiri država, koja potražuje 60 milijuna kuna, radnicima neće ostati ni lipe. Preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja dobili su tri plaće i 50 posto otpremnine, što predstavlja 10 posto njihovih potraživanja. Godinu dana se bespotrebno izgubilo na rješavanju žalbe države i onih koji su bili nezadovoljni prodajom, a svo to vrijeme tukle su se kamate na sve dugove. Od nove stečajne upraviteljice Natalije Mladineo zatražili smo nešto vremena kako bi se dogovorili sa Ministarstvom financija. Obećan nam je sastanak, no do njega ne dolazi zbog ove situacije sa Vladom, ili možda radi nečeg drugog", kaže nam sindikalist Dalmacijavina Lukica Bucat.

Pohvalio je bivšeg stečajnog upravitelja Pericu Mitrovića koji je održao proizvodnju te sačuvao radna mjesta i brandove. Smijenila ga je stečajna sutkinja, na što su se radnici i sindikati žalili.

Matijašević: Treba postići nagodbu sa državom

Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a, traži da se država odrekne pola svog potraživanja kako bi radnici za tih 35 milijuna kuna naplatili 50 posto svojih potraživanja.

"Treba postići nagodbu, da se država odrekne 35 milijuna kuna potraživanja za carine i trošarine te troškove stečajnog postupka. Radnici bi dobili pola svojih potraživanja i sa onih 10 posto već naplaćenih, došli bi do 60 posto realiziranih potraživanja, što je jedna dobra priča. Zauzvrat bi odustali od tužbe za oduzete nekretnine u gradskoj luci. U prvom stupnju tužba je odbačena, ali slučaj još nije pravomoćno riješen. Radnicima Dalmacijavina trebalo bi osigurati onoliko koliko nas je koštao aktualni saziv Sabora", kazao je Matijašević. 

Pročitajte više