Radovan Karadžić uskoro u knjižarama?

HAŠKI optuženik i bjegunac Radovan Karadžić napisao je roman "Čudesna kronika noći", kojega će uskoro u Beogradu izdati tamošnja izdavačka kuća "Igam" vlasnika Miroslava Toholja, književnika i bivšeg ministra informiranja Republike Srpske, objavio je u ponedjeljak beogradski tabloid "Kurir".

"Sad će me mnogi pitati znam li gdje je Radovan Karadžić, ali morat ću ih razočarati. Ne znam gdje je Radovan, a rukopis je na kompjuterskom disku do mene došao preko nekih drugih ljudi. Koliko znam, disk je putovao mjesec dana raznim kanalima", izjavio je Toholj beogradskom tabloidu. Dodao je da je to "najozbiljnija knjiga koju je Karadžić dosad napisao", a radi se o zanimljivoj kombinaciji klasičnog romana i autobiografije".

Radnja romana odvija se 1980. godine u Sarajevu, iste godine kad je Karadžić boravio u zatvoru zbog optužbi za privredni kriminal. "Glavni junaci su psihijatar Jakob Crnković i njegova supruga španjolsko-židovskog porijekla Žana. Oni su u Bosnu došli po kazni kao društveno-politički nepodobni, a Jakob te 1980. godine kao politički zatvorenik završava u centralnom zatvoru", prepričava Toholj.

"U romanu se detaljno opisuju zatvorski dani i taj neobični ambijent u kome su na jednom mjestu okupljeni lopovi, ubojice, politički zatvorenici i sitni džeparoši. Autor opisuje kako je sarajevski zatvor tog proljeća 1980. godine bio prepun golootočana koji su zatvoreni da se ne bi mogli radovati vijestima o Titovoj smrti", objašnjava Toholj, te dodaje da je "kulminacija Karadžićevog romana dan Titove smrti i sljedeća noć tijekom koje su zatvorenicima ostavljena upaljena svjetla".

"Autor romana piše kako je upravo te noći počeo raspad SFRJ i da je baš tada posijano sjeme novog sukoba i zla u Bosni", kaže Toholj, dodajući da bi "svaki izdavač na svijetu poželio imati ovako ekskluzivnu knjigu".

Isti izdavač objavio je dosad već dvije knjige haškog optuženika Radovana Karadžića, humoresku "Ova situacija", te zbirku priča za djecu "Ima čuda, nema čuda".

Pročitajte više