Rajić neće pred ustavni sud jer to ne bi spriječilo njegovo izručenje Haagu

BRANITELJ haškog optuženika Ivice Rajića, čije je izručenje Haagu odobrio i Vrhovni sud, izjavio je danas da neće podnijeti ustavnu tužbu jer to ne bi spriječilo Rajićevo izručenje.

"Nakon konzultacije s branjenikom odlučili smo ne pokretati postupak pred Ustavnim sudom jer kada bi sud i usvojio naša tužba na odluku o izručenju bila bi to samo pirova pobjeda budući je odluka Vrhovnog suda o izručenju konačna", kazao je Hini Rajićev branitelj Željko Olujić.

Stoga se, kako je rekao, obrana okrenula prema Haagu, odnosno pripremama za sudski postupak pred Međunarodnim kaznenim sudom za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Olujić je kazao da će od ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović tražiti obavijest o točnom datumu Rajićeva izručenja Haškom sudu kako bi mogao putovati sa svojim branjenikom.

Olujić očekuje da će Ministarstvo pravosuđa prije izručenja osigurati njegovom branjeniku liječnički pregled kako bi se utvrdilo je li zdravstveno sposoban za put. Dodao je da se Rajić trenutno "relativno dobro osjeća".

Njegovo izručenje bi, naime, eventualno mogla zaustaviti samo ministrica pravosuđa i to zbog bolesti ili "drugog naročito opravdanog razloga".

Rajićev branitelj tvrdi da posjeduje "desetine kila dokumenata", no da će njihovo korištenje na suđenju ovisiti o dokazima kojima raspolaže haško Tužiteljstvo.

Ivica Rajić je od 1995. pred Haškim sudom optužen za pokolj najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, 1993.

(Hina) so so

Pročitajte više