Rakar u Indexovom studiju objasnio zašto je nemoguće ukrasti glasove u Americi

Foto: Index

PRVU analizu rezultata američkih izbora u Indexovom studiju dao je politički analitičar i konzultant Marko Rakar. Iako Joe Biden vodi po broju osvojenih elektorskih glasova, njegova pobjeda nije sigurna. Štoviše Donald Trump je usprkos elektorskom manjku izjavio da on sam vodi na izborima te da glasove, a riječ je o oko 100 milijuna glasova, poslane poštom ne bi trebalo ni brojati te da se njima pokušava ukrasti izbore.

> Rakar: Do kraja dana vjerojatno ćemo znati pobjednika. Mislim da će to biti Biden

Stranac ne smije ni dotaknuti glasački listić

"Sustav je jako jednostavan i precizan. Ne vidim kako bi se u značajnijoj mjeri moglo varati na glasovima poslanim poštom ili ubačenim u kutije za glasanje izvan biračkih mjesta. To je Trumpov manevar. Da pretpostavlja da će mu glasovi poslani poštom donijeti pobjedu, vikao bi da treba čekati dok se i posljednji ne prebroji", rekao je Rakar.

 Na izborima prije četiri godine Rakar je sudjelovao u kampanji Hillary Clinton u Coloradu i susreo se s glasanjem izvan glasačkih mjesta.

"U Coloradu postoji mogućnost i da stranačkom aktivistu  predate glasački list i da ga on odnese na brojanje. Kao stranac glasački listić nisam smio ni dotaknuti. Doslovno, da sam ga dotaknuo, morao bi se smatrati nevažećim", rekao je Rakar.

Mržnja prema Hillary

U kampanji Hillary Clinton Rakar se susreo i s otvorenim neprijateljstvom prema vlastitoj kandidatkinji unutar Demokratske stranke.

"Teško je opisati tu razinu loše energije koju sam tamo osjetio. Hillary Clinton je percipirana kao dio najgore prevrtljive političke elite protiv koje se Trump navodno bori. Sada se elita, s pravom, ujedinila protiv njega pa je čak i bivši predsjednik iz Republikanske stranke George Bush preporučio da se ne glasa za njega", rekao je Rakar.

Glasali na vlastitu štetu

"Trump je prije četiri godine na birališta uspio dovući one koji su najviše izgubili njegovim dolaskom na vlast. To je tipični primjer glasanja u vlastitu štetu. Uz to američko društvo je i duboko rasističko. Ne mislim to na način da će vas netko pretući jer ste druge boje kože, ali rasizam je tu, prisutan je svugdje. Ipak ne očekujem neke veće probleme ako Trump proglasi pobjedu ili odbije prihvatiti rezultate izbora. Bit će demonstracija, ali ne vjerujem da će eskalirati u veći oružani sukob", zaključio je Rakar.

Pogledajte cijeli razgovor s Markom Rakarom.

 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više