RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE U AMERICI UČINKOVITIJE NEGO U EUROPI

Žene u SADu oboljele od raka dojke imaju veće izglede za preživljavanje od žena u Europi jer se u SADu ta zloćudna bolest dijagnosticira ranije nego u Europi, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu Cancer. L

Već su prije statistike pokazale da je stopa preživljavanja u Americi viša nego u Europi, što su liječnici tumačili razlikom u načinu liječenja i kvalitetnijom zdravstvenom skrbi.

Međutim, najnovije analize provedene na 17.000 žena s oba kontinenta dokazale su da je glavni uzrok tome rano otkrivanje raka. Tako je 41 posto tumora u SAD-u otkriveno u ranom stadiju, za razliku od samo 29 posto u Europi. Posebno velike razlike utvrđene su kod žena starije dobi.

Pet godina nakon dijagnosticiranja raka dojke devet od deset Amerikanki još su žive, dok to razdoblje u Europi preživi osam od deset oboljelih žena.

"Rezultati pokazuju kako se u Europi svakako moraju povećati napori za rano postavljanje dijagnoze", istaknuo je u studiji Michel Coleman iz londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu.

(Hina) kt dgk

Pročitajte više