Rasim Delić dragovoljno će se predati Haškom sudu

RATNI zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić dragovoljno će se predati Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine, izvjestila je u utorak navečer bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Umirovljeni general Delić, sada na dužnosti vojnog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, prema istom izvoru, u Den Haag bi trebao otputovati u naredni ponedjeljak.

Prema navodima BHT 1, optužnica protiv Delića koji je na čelu Armije BiH bio od 1993. godine, podignuta je zbog zločina što ih je na području središnje Bosne počinila postrojba "El Mudžahid".

U sastavu te postrojbe bili su i dragovoljci iz islamskih zemalja a haška optužnica navodno je podignuta prije svega zbog zločina nad Srbima na području sela Vozuća na planini Ozren.

Rasim Delić početak rata u BiH dočekao je kao časnik JNA u činu potpukovnika da bi se Armiji BiH pridružio tek u svibnju 1992. godine.

On je na čelu Armije BiH zamijenio Sefera Halilovića kojemu se trenutačno sudi u Den Haagu zbog zločina počinjenih nad Hrvatima u dolini Neretve.

Delić je umirovljen u činu armijskog generala 1997. godine.

Pročitajte više