Rasmussen dobio drugi mandat

Danski premijer desnog centra Anders Fogh Rasmussen dobio je u utorak drugi mandat zahvaljujući popularnoj strogoj politici prema azilantima i smanjenju visokih poreza, javljaju agencije prenoseći prve djelomične rezultate izbora.

Nakon prebrojavanja 56 posto glasova, Rasmussenova liberalno-konzervativna koalicija i njihovi saveznici dobili su 56 posto glasova prema 44 posto koliko je dobio oporbeni lijevi centar, javlja Reuters.

Rasmussen (52) je time postao prvi liberalni premijer u Danskoj koji je dobio drugi mandat. Prijevremene izbore sazvao je prije tri tjedna kako bi iskoristio, kako je sam kazao, "bajkovitu" gospodarsku i socijalnu sliku u zemlji.

Slavlje u stožeru njegove Liberalne stranke pomutio je ipak gubitak nekoliko mjesta u parlamentu u odnosu na izbore 2001. kada je Rasmussen došao na vlast.

Predsjednik danske socijaldemokratske stranke Mogens Lykketoft, vođa oporbe, priznao je u utorak navečer izborni poraz, prenosi France presse.

"Čestitam premijeru na njegovoj pobjedi", rekao je, preuzimajući svu odgovornost za vlastiti poraz.

"Ovo je vrlo nepravedan rezultat i vrlo mi je teško što vidim da će liberalno-konzervativna koalicija biti još četiri godine na vlasti uz potporu Danske narodne stranke" (PPD, kranja desnica), rekao je.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više