Raspisan natječaj za privatizaciju Telekoma Srpske

DIREKCIJA Republike Srpske (RS) za privatizaciju raspisala je u petak javni natječaj za prodaju većinskog državnog udjela u vlasništvu telefonskog operatera "Telekom Srpske" (TS).

Javni poziv objavljen u lokalnom i inozemnom tisku precizira da je na prodaju ponuđeno 65 posto kapitala TS-a, a za kupnju su kvalificirane tvrtke koje sada imaju najmanje 800 tisuća pretplatnika u fiksnoj telefoniji i milijun i pol u mobilnoj.

Potencijalni kupac također mora dokazati da je u poslovnoj 2005. godini ostvario ukupni prihod u iznosu od najmanje 500 milijuna eura. Javnim natječajem je također navedena obveza kupca da zadrži postojeću djelatnost TS-a najmanje pet godina, uloži u njegov razvitak 50 milijuna eura u prvoj godini te da zadrži sjedište poduzeća u Banjoj Luci.

Javni natječaj ostaje otvoren do 4. listopada.

Vlada RS ranije je najavila da se neće razmatrati ponude za kupnju manje od 400 milijuna eura.

Nakon najave o privatizaciji "Telekoma Srpske" i vlada Federacije BiH započela je pripreme za prodaju državnog udjela za preostala dva telefonska operatera u BiH - BH Telecoma i HT Mostar no za sada nisu postavljeni rokovi za provedbu tog postupka.

Federalne vlasti strahuju da bi prodaja TS-a mogla znatno umanjiti tržišnu vrijednost BH Telecoma i HT Mostar.

Pročitajte više