Rasprava o "ulozi države" u povodu Pusićeve knjige

FENOMEN države nezaobilazan je za društveni i politički život i u tom je području akademik Eugen Pusić najveći hrvatski klasik, rekao je akademik Dušan Bilandžić u raspravi o ´Ulozi države´ u povodu nedavno objavljene knjige Eugena Pusića ´Upravljanje u suvremenoj državi´ u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Govoreći o primjeru stvaranja hrvatske države, akademik Bilandžić je rekao da je 90-ih proigrana prilika da se izgradi moderna država, miljenica Europe i ideal ´cvatuće´ zemlje.

´Moralo se shvatiti da je Hrvatska trebala sudjelovati u kreiranju i stvaranju naše proširene domovine - Europske unije, a umjesto toga već 10 godina je na margini´, rekao je Bilandžić. Upozorio je na ´pogrješne korake u stvaranju hrvatske države´ kad se ´usporedno s državnom strukturom, koja se tek gradila, stvarala paralelna struktura (predsjednik s užim krugom suradnika), a država se pojavila i kao instrument realizacije interesa novonastalih tajkuna´.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović je, govoreći o međunarodnom položaju Hrvatske, upozorio na protuslovne trendove u kojima se nalazi Hrvatska. ´S jedne strane to je mlada država koja se tek gradi, a s druge strane ulazi u globalno povezivanje i prihvaćanje kriterija i vrijednosti nove Europe´, rekao je Šimonović. Podupro je Pusićevu tezu da globalni okvir postaje sve relavantniji u pozitivnim i negativnim pojavnostima, ocijenivši da države više nisu same u oblikovanju svoje političke volje.

Po Pusićevim riječima u 21. stoljeću malo će koja država biti suverena i nezavisna u tradicionalnom smislu. ´Država više neće moći raditi što hoće na svom području, i to je korak naprijed´, istaknuo je Pusić, govoreći o monopolu fizičke sile kao jednoj od državnih značajka.

Osim toga, većinu problema - od umreživanja kriminala do globalnog zatopljenja - pojedinačna država ne može sama suzbiti, pa treba prekinuti s mitovima o apsolutnoj suverenosti i nezavisnosti, rekao je. Dodao je da država treba aktivno unaprjeđivati ljudska i građanska prava te vrijednosti poput jednakosti, bratstva i slobode.

Pročitajte više