Rasprava u talijanskom parlamentu o ratifikaciji SSP-a s Hrvatskom, glasovanje sutra

Zastupnički dom talijanskog Parlamenta otvorio je u ponedjeljak navečer raspravu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i njezinih zemalja članica, s jedne strane, i Republike Hrvatske s druge, zajedno s aneksima, protokolima i izjavama.

Kao što je bilo i predviđeno prvog dana (isto kao i s ostalim ratifikacijama koje su u ponedjeljak bile na dnevnome redu) otvorena je rasprava koja će se nastaviti u utorak. Izvjestitelj u ime parlamentarhih komisija bio je predsjednik Komisije za vanjsku politiku Gustavo Selva (trebao je biti Giovanni Deodato, član Komisije za vanjsku politiku Zastupničkog doma i pokreta Naprijed Italija, ali je bio odsutan), koji je izrazio potrebu da se ratificira taj sporazum u interesu sigurnosti i suradnje između Italije i Hrvatske i općenito na prostoru zapadnog Balkana.

U ime vlade o potrebi ratificiranja sporazuma govorio je podtajnik ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione, a u ime Masline, oporbenog lijevog centra, Famiano Crucianelli, član Demokratske lijevice, koji je također podržao ratifikaciju . Rasprava i glasovanje o SSP-u će se nastaviti u utorak poslije podne.

Selva je iznio razloge za ratifikaciju (Senat je SSP ratificirao u ljeto 2003.) sporazuma s Hrvatskog, te sadržaj samoga sporazuma.

Antonione je naglasio kako ratifikacija i provedba sporazuma znači mnogo ne samo za Hrvatsku već i za cijeli zapadni Balkan. SSP će uvesti Hrvatsku u EU i pripomoći Zagrebu u razvitku gospodarstva i trgovine. No, sporazum će značiti i mogućnost prevladavanja bilateralnih nesuglasija, rekao je Antonione, koji je posebno naglasio da je Zagreb postigao dobre rezultate na reformiranju zemlje prema europskim standardima, a ratifikacija sporazuma će značiti daljnji poticaj Hrvatskoj na tome putu.

Crucianelli je rekao kako je hrvatskim proglašenjem ekološko-ribolovne zone na Jadranu došlo do spora s jadranskim zemljama, posebno sa Slovenijom i Italijom. No, uključenje Hrvatsku u EU pripomoći će i rješavanju i tih pitanja. Na to je Antonione u ime vladu pojasnio kako je već održan jedan trojni sastanak (Hrvatske, Slovenije i Italije) o pitanju Jadrana, a u srijedu bi se trebao održati drugi.

Selva je u ime komisije kojoj je na čelu i ostalih šest koje su se izjasnile za ratifikaciju pozvao zastupnike da poslije rasprave ratificiraju SSP s Hrvatskom. To je učinio i u ime vlade desnog centra Antonione, a u ime oporbe Crucianelli.

(Hina) xst ysv

Pročitajte više