RASPUŠTENO VLADINO VIJEĆE, NOVI KABINET STUPA NA DUŽNOST

Prijelazno iračko vladino vijeće raspušteno je u utorak i novi kabinet premijera Iyada Allawija preuzeo je dužnosti, izjavio je dužnosnik koalicije.

"Vladino vijeće raspušteno je jutros. Privremena vlada od danas će preuzeti odgovornost, prije prijenosa suvereniteta 30. lipnja", izjavio je neimenovani dužnosnik.

Savjetnica novog iračkog zamjenika predsjednika Ibrahima Jaafarija već je prije rekla da je raspad bivšeg izvršnog tijela bio predviđen.

Vijeće iračke vlade uveli su Amerikanci u srpnju 2003. godine. Novi predsjednik Iraka Ghazi Yawar i novi kabinet zaduženi su za vođenje zemlje do organiziranja općih izbora, najkasnije u siječnju 2005. godine.

Novoimenovani irački premijer Iyad Allawi obvezao se u utorak u javnom obraćanju da će Irak pretvoriti u demokratsku državu.

"Nakon 35 godina tiranskog režima počinjemo naš hod prema suverenitetu i demokraciji", izjavio je Allawi na zajedničkog tiskovnoj konferenciji s izaslanikom UN-a Lakhdarom Brahimijem i novim iračkim predsjednikom Ghazijem Yawarom.

Yawar je istaknuo da Vijeće sigurnosti UN u svojoj rezoluciji Iraku da "punu suverenost" koja bi Iračanima omogućila "ponovnu izgradnju slobodne, neovisne, demokratske i ujedinjene domovine".

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više