Rast embrija i raka gušterače potiče ista bjelančevina

BJELANČEVINA koja potiče rast embrija u majčinoj utrobi, odgovorna je i za razvoj raka gušterače, objavili su američki znanstvenici u stručnom časopisu Nature.

Bjelančevina neobičnog imena Sonic Hedgehog, koju su genetičari nazvali po junaku video igrice, izaziva s drugim proteinima cijeli niz kemijskih reakcija koje među ostalim u jezgri stranice daju signal za staničnu diobu.

Zapravo, bjelančevina Sonic Hedgehog najprije se aktivira tijekom razvoja embrija kad je potrebno brzo umnožavanje stanica. Međutim, taj se proces povezuje i s nastankom nekih vrsta raka.

Znanstvenica Sarah Thayer sa Sveučilišta Harvard u Bostonu i znanstvenici sa kalifornijskog Sveučilišta uspjeli su na staničnim kulturama i na uzorku ljudskog tkiva dokazati da Sonic Hedgehog nezaustavljivo pokreće rast stanica raka gušterače. Blokiranjem signalnog puta znanstvenici su čak uspjeli zaustaviti rast tumora kod miševa.

Rezultati najnovijih istraživanja daju nadu u razvoj lijeka koji bi omogućio ciljanu borbu protiv raka gušterače, s obzirom na to da se do sada taj oblik tumora odstranjivao jedino operacijom i to samo u ranoj fazi. Često se rak gušterače otkrije prekasno, kada više nije operabilan, što stopu preživljavanja pacijenata znatno smanjuje.

Pročitajte više