Raste broj gimnazijskih odjela u Bjelovarsko-bilogorskoj, prvi put sportski smjer

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

BROJ gimnazijskih odjela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove se jeseni neće smanjiti, nego će se povećati, a kako je najavljeno u petak, Čazma i Grubišno Polje neće ostati bez gimnazijskih odjela, a u Bjelovaru se prvi put uvodi smjer sportske gimnazije.

"U Grubišnom Polju i Čazmi ostaje opća gimnazija, a odustalo se i od smanjenja razrednih odjela s tri na dva. Uz to, prvi put odobren je upis u jedan razred sportske gimnazije u Bjelovaru", istaknuo je župan Marušić na konferenciji za novinare u društvu gradonačelnika Čazme i Grubišnog Polja. Ta županija ima najmanji postotak upisa u gimnazijske programe.

"Trebamo povećati postotak prosjeka upisa u gimnazije"

"Naš prosjek je 20 posto, državni prosjek je 30 posto, a prosjek Europske unije je 50 posto. Tako da treba raditi da se taj postotak počne dizati", istaknuo je župan Marušić.

Čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak pohvalio je suradnju i zajednički nastup županije i jedinica lokalne samouprave, što je, dodao je, bila karika koja je nedostajala u mandatu bivšeg župana Damira Bajsa.

"Siguran sam da ćemo mi u Čazmi gimnazijski razred upisati u broju u kojem je to potrebno i da Čazmanci neće morati odlaziti u neke druge gradove", poručio je gradonačelnik Pirak, a gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh rekao je da se u tom gradu posljednjih godina povećava broj učenika koji se upisuju u gimnaziju.

"Gašenje gimnazije predstavljalo bi rizik da nam mladi odu, a ovim putem na neki način osiguravamo njihov ostanak", istaknuo je gradonačelnik Mađeruh.

Pročitajte više

 

Pročitajte više