Raste pritisak na Karamarka, građani izlaze na ulice: Zakazana dva prosvjeda u dva dana

Foto: FAH

NAKON što je preko 40.000 ljudi početkom lipnja na prosvjedu podrške kurikularnoj reformi izašlo na ulice i trgove u 12 gradova diljem Hrvatske te u inozemstvu, inicijativa "Hrvatska može bolje" organizira novi prosvjed. 

> NAJVEĆI PROSVJED U POVIJESTI HRVATSKE 40.000 građana ustalo protiv primitivizma

S obzirom na to da u 16 dana ni Hrvatski sabor ni Vlada Republike Hrvatske nisu učinili ništa po pitanju ostvarenja zahtjeva koji su postavljeni od strane prosvjednika, iz inicijative traže od građana da ponovno izađu na ulice.

"Dopustili su zaustavljanje i preuzimanje Cjelovite kurikularne reforme, ignoriranje volje građana se nastavlja, kao da ničeg nije bilo. Stoga, krenimo na Markov trg i recimo im da je sada dosta jer Hrvatska može bolje samo - bez njih. Kurikularna reforma i budućnost Hrvatske sigurno će opstati jer u to vjerujemo mi, njezini građani. Hrvatska može bolje i izborit ćemo se da odsada za to bude političke volje!", navodi se na Facebook stranici prosvjeda., koji je zakazan za četvrtak u 18 sati na Markovom trgu.

Prekosutra i prosvjed protiv Karamarka

Dan prije prosvjeda inicijative "Hrvatska može bolje" organiziran je i prosvjed Radničke fronte, kojim se traži odlazak Tomislava Karamarka.

"Do 18. lipnja mora se, prema zakonu, održati glasanje o povjerenju Tomislavu Karamarku kao članu Vlade. Većina javnosti misli da Karamarko treba otići s položaja jer je iz aviona očito da je riječ o plaćeniku MOL-a, koji je bio spreman, kako bi to rekao njegov uzor, za šačicu "Judinih škuda" do kraja prodati nacionalnu naftnu kompaniju. Osim toga, Karamarko je također i glavni motor Vlade koja nam je donijela neofašizaciju društva, udar na medije, privatizacijski val, potpuno urušavanje javnog zdravstva te fundamentalistički napad na obrazovanje. Vrijeme je da odstupi, kao i čitava Vlada", navodi se na Facebook stranici prosvjeda, koji je zakazan za srijedu u 18 sati na Markovu trgu.

Pojašnjava se i kako se prosvjed organizira "neposredno prije vjerojatnog datuma glasanja u Saboru kao dio javnog pritiska na zastupnike da izglasaju micanje Tomislava Karamarka iz Vlade te time, najvjerojatnije, i rušenje ultranazadne i protunarodne vlasti".

"Ne smijemo dopustiti da se ovakva bitna tema prepusti samo političarima u Saboru - moramo izravno reći svoje mišljenje i stvoriti atmosferu u kojoj nikome, osim HDZ-ovim plaćenicima, neće pasti na pamet da takvog čovjeka ostavi u Vladi. Recimo NE Karamarku, recimo NE Vladi, recimo ne štetnoj i nazadnoj politici Vlade!", navode iz Radničke fronte, dodajući kako prosvjed "Karamarko, odlazi!" organizira Radnička fronta, no da je isti otvoren svima koji se slažu s njegovom porukom.

"Svi sindikati, udruge, organizacije ili pojedinci koji žele pomoći u organiziranju ili misle da bi imali što reći na protestu - slobodno nam se javite radi dogovora", zaključuju iz RF-a.

Pročitajte više