Rastu cijene dionica na Wall Streetu, S&P na najvišoj razini u povijesti

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer se očekuje da će američka središnja banka već idućega mjeseca smanjiti kamatne stope kako trgovinski sukob između SAD-a i Kine ne bi usporio rast gospodarstva.

Dow Jones skočio je 0,94 posto, na 26.753 boda, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na rekordnih 2.954 boda, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 8.051 bod.

Rekordni doseg S&P-a

Rekordni doseg S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora nakon što je američka središnja banka signalizirala da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz priopćenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti 'strpljivi' po pitanju prilagodbe kamatnih stopa.

Umjesto toga, poručili su da će 'djelovati prikladno' kako bi održali rast gospodarstva, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao smanjiti kamate već u srpnju.

Podršku pruža i Trumpova izjava

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

Tržište je bilo pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto.

No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 7 posto pa je sada dosegnuo novu rekordnu razinu.

"Fedu je uvijek teško nositi se s velikim očekivanjima na tržištima. Premda je letvica postavljena visoko, čelnici Feda sada su očistili put za smanjenje kamata, ali su si ostavili i dosta prostora za izlaz”, kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

Najviše su jučer, više od 2 posto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za više od 5 posto zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon što je Iran srušio američku bespilotnu letjelicu.

Pročitajte više