Rat je stigao u Moskvu, dronovi ciljali elitno naselje. "Ovo je seizmički trenutak"

Foto: EPA, Twitter

RUSIJA okrivljuje Ukrajinu za jutrošnji napad bespilotnim letjelicama na Moskvu, u kojem su navodno dvije osobe ozlijeđene i nekoliko zgrada oštećeno, što je rijedak incident u ruskoj prijestolnici tijekom višemjesečnog rata. Dok su incidenti u Moskvi neuobičajeni, stanovnici Kijeva u svibnju su se suočili sa 17 zračnih napada. Tijekom noći došlo je do novog ruskog bombardiranja glavnog grada Ukrajine, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, piše CNN.

Najmanje tri stambene zgrade u Moskvi oštećene su bespilotnim letjelicama u utorak, izvijestila je ruska državna agencija RIA Novosti. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da nema teže ozlijeđenih u zračnom napadu, koji je prouzročio "manju štetu", i da su hitne službe na terenu. Sobjanin je kasnije dodao da su istražitelji završili s radom na pogođenim stambenim zgradama u Moskvi i da će se evakuirani stanovnici moći vratiti svojim domovima.

Neki od dronova su navodno pogodili ili preletjeli Rubljovku, elitno predgrađe na jugozapadu Moskve gdje oligarsi, političari i najviši dužnosnici žive u luksuznim zatvorenim naseljima. Područje je također vrlo blizu Putinove rezidencije Novo-Ogarjovo gdje ruski čelnik provodi većinu svog vremena.

Ukrajina je negirala izravnu umiješanost u ovaj napad dronovima na Moskvu.

 

Rat je došao u Moskvu

Nekoliko se incidenata dogodilo na ruskom teritoriju otkako je Moskva pokrenula invaziju na svog susjeda u veljači prošle godine, a većina borbi odvijala se unutar Ukrajine. Početkom svibnja dvije bespilotne letjelice uništene su iznad Kremlja u napadu za koji je Rusija okrivila Kijev i tvrdila da je bio pokušaj napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kijev je oštro odbacio optužbe.

Danas je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je Kijev kriv za posljednji "teroristički napad", koji je uključivao osam bespilotnih letjelica koje su oborene ili preusmjerene tijekom jutra. "Sve neprijateljske bespilotne letjelice su uništene. Tri su zaustavljene elektroničkim ometanjem, izgubile su kontrolu i skrenule s planiranih ciljeva. Još pet bespilotnih letjelica oboreno je raketnim sustavom zemlja-zrak Pantsir-S u Moskovskoj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je u utorak: "Naravno, uživamo ovo gledati i predviđati širenje napada. Dakako, mi nemamo ništa izravno s tim." Podoljak je za YouTube kanal Breakfast Show izjavio: "Ono što buja u Rusiji je karmička šteta koju će Rusija postupno sve teže plaćati za ono što čini u Ukrajini."

"Nova stvarnost s kojom se Rusija mora suočiti"

Guverner Moskovske regije Andrej Vorobjov rekao je na Telegramu da su eksplozije koje su stanovnici čuli u ranim satima "ruska protuzračna obrana na djelu". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da trenutno "nema prijetnje" za stanovnike Moskve nakon navodnog napada dronom.

Dron je pogodio gornje katove stambene zgrade broj 98 u Ulici Profsojuznaja, na jugozapadu Moskve, oštetivši fasadu i stakla zgrade. Drugi je udario u stan na 14. katu stambene zgrade na Leninski Prospektu, izvijestila je RIA pozivajući se na stanara zgrade.

RIA je izvijestila da je treća bespilotna letjelica navodno oštetila fasadu stambene zgrade od 24 kata u Atlasovoj ulici u Novoj Moskvi, bivšem moskovskom predgrađu na jugozapadu koje je prošireno kako bi postalo dio Moskve nakon opsežnog teritorijalnog širenja ruske prijestolnice 2012. godine.

Aleksandar Hinštejn, član ruskog parlamenta iz redova Putinove stranke Jedinstvena Rusija, rekao je da je napad dronovima na Moskvu u utorak nova stvarnost koju će morati priznati: "Nema sumnje, sabotaže i teroristički napadi Ukrajine samo će rasti. Moramo drastično ojačati obrambene i sigurnosne mjere, posebno u području suprotstavljanja dronovima." Rekao je da činjenica da su bespilotne letjelice oborene ne treba nikoga tješiti te dodao: "Ne podcjenjujte neprijatelja."

 

Prigožin podivljao

Jevgenij Prigožin, čelnik ruske privatne vojne tvrtke Wagner, pokrenuo je tiradu punu psovki prema ruskom ministarstvu obrane nekoliko sati nakon navodnog napada dronom: "Kao osoba koja to donekle razumije, mogu vam reći da je prije mnogo godina bilo potrebno pozabaviti se tim dronovima, da smo sada godinama iza svojih protivnika, a možda i desetljećima."

Šef plaćenika - koji je uključen u dugotrajnu žestoku javnu svađu s ruskim vojnim vodstvom - rekao je da rusko ministarstvo obrane ne čini apsolutno ništa kako bi uhvatilo korak s potrebnom tehnologijom. "Zašto dopuštate da ovi dronovi pogode Moskvu? Neka vam kuće gore", dodao je Prigožin.

Tko bi mogao stajati iza napada?

Analitičar i izvršni direktor Društva Henry Jackson dr. Alan Mendoza napominje za Sky News da još uvijek nije jasno tko je odgovoran za napad jer korišteni dronovi nisu temeljito analizirani i ne radi se o uobičajenim dronovima koje koristi Ukrajina. Rekao je da bi se mogući organizatori napada mogli podijeliti u tri skupine: Ukrajina, Rusija i oporbene figure unutar Rusije. No Mendoza kaže da je najvjerojatniji krivac upravo Ukrajina.

"Oni su najočitiji krivci i ako je to točno, to dovodi u pitanje podršku Zapada Kijevu. Ako je Ukrajina stvarno izvela ovaj napad, ona to neće priznati", kaže Mendoza.

Drugi najvjerojatniji krivac je sama Rusija, kaže. Rekao je da bi napad mogao biti pokušaj Kremlja da stvori dezinformacije, tako da "definitivno postoji motiv" za Rusiju. "Rat u Ukrajini ide loše za Rusiju. Možda su zabrinuti zbog vojnog oružja koje se Ukrajini šalje sa Zapada. Ali ovo bi bio njihov očajnički pokušaj ako se radi o lažnoj operaciji", objašnjava.

Kaže kako je ovo "seizmički trenutak za Moskvu koji je doveo rat na rusko tlo". Rusi prvi put vide da je zemlja u ratu. Do sada su mogli voditi relativno normalan život, ali sada Rusi iz prve ruke vide učinak rata. Ovo je seizmički trenutak za Rusiju. Počet će se postavljati pitanja o tome što Vladimir Putin radi", zaključuje.

"Ako je Ukrajina izvela napad - igra se vatrom"

Ako se utvrdi da Ukrajina stoji iza napada dronovima u Moskvi, onda se ona igra vatrom, rekao je sigurnosni i obrambeni analitičar Michael Clarke za Sky News.

"Kijev može jako puno izgubiti. Ovo će uznemiriti pristaše Kijeva na Zapadu. To će pojačati narativ koji Putin i ljudi oko njega mogu iskoristiti kako bi dokazali da Ukrajinci pokušavaju uništiti Rusiju", rekao je. "Tako da Ukrajinci imaju mnogo za izgubiti ako se ispostavi da oni stoje iza toga", zaključuje.

S njim se slaže i bivši britanski zamjenik načelnika stožera obrane, general pukovnik Simon Mayall. Mayall je rekao da, kada je riječ o najnovijem napadu na Moskvu, postoji popis potencijalnih osumnjičenika, a to su Ukrajinci, sami Rusi ili disidenti u Rusiji.

Rekao je da će Zapad biti zabrinut ako se ispostavi da Ukrajina stoji iza napada: "Među pristašama Ukrajine zavladat će zabrinutost ako se rat proširi i ako Rusija iskoristi napade na Moskvu kao razlog za napad na šire područje."

Vojni analitičar Mandić: Ovo je izravan napad na Putina

Vojni analitičar Ivica Mandić kazao je za Dnevnik Nove TV da postoje određene grupacije oružanih snaga Ukrajine koje su formirale ruski građani. Takve operacije, dodao je, sigurno ne provode uz potporu ukrajinskih oružanih snaga, ali provode ih i sami.

"Ono što se htjelo saznati, je li propustan sustav protuzračne obrane prema Moskvi, oni su saznali. S obzirom na način leta i uporabom raketa i time da nisu ni gađali, a ni pogodili civilne ciljeve - ono što su htjeli - oni su učinili", rekao je.

"Ova operacija nije operacija bez veze, nego je ciljana i namjerna da se oslabi PZO postroj oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini", objasnio je. Što se tiče nedavnog napada na Kremlj, analitičar je kazao da je modus operandi isti.

"Isti je i učinak, ovaj puta je nešto masovniji - preko 20 letjelica. Ovo je izravan napad na Putina, ali ne u fizičkom smislu, nego u smislu njegove vjerodostojnosti kao vrhovnog zapovjednika. Znači da je Moskva, glavni grad Ruske Federacije, izložena napadu. I ne samo njega nego svih od ministra obrane do načelnika glavnog stožera", rekao je.

Pročitajte više