Ratko Mladić do 2002. godine bio u svojoj kući u Beogradu

ODBJEGLI haški optuženik Ratko Mladić se sve do 2002. godine nalazio na svima poznatoj adresi, u svojoj kući na Banovom brdu u Beogradu, izjavio je načelnik Vojnosigurnosne agencije Vojske SCG Svetko Kovač za beogradski dnevnik "Blic" od srijede.

Odbjeglom generalu vojska je ponekad pružala smještaj u nekom od vojnih objekata, kazao je Kovač, ali se s tom praksom prestalo 2002. godine. Od tada se Mladiću gubi svaki trag.

Kovač je naglasio da potraga za Mladićem nije u nadležnosti VBA-e, pa čak i da su istinite informacije o pregovorima s Mladićem o njegovoj predaji, VBA u tome nema udjela.

"Vojna služba je odgovorna samo u slučaju da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata ili ukoliko mu netko od aktivnih pripadnika vojske pruža podršku. Kad bi se to dogodilo, VBA bi svakako bila odgovorna", kaže Kovač, dodajući da u VBA često stižu dojave da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata, te se informacije odmah provjeravaju, ali nijedna od njih nije potvrđena.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, SAD i EU traže od Srbije i Crne Gore uhićenje i izručenje Mladića, napominjući da bi bilo "najbolje" da se to dogodi do 11. srpnja, kad će biti obilježena 10-godišnjica zločina u Srebrenici.

Vlasti u Beogradu opovrgle su u više navrata tvrdnje nekih svjetskih i domaćih medija da su u tijeku pregovori s Ratkom Mladićem o njegovoj predaji, s obzirom na da, kako tvrde, ne znaju gdje se Mladić skriva.

Pročitajte više