Kandić: Vode se pregovori o predaji s Ratkom Mladićem

BANJALUČKE "Nezavisne novine" od utorka prenose izjavu izvršne direktorice srbijanskog Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić koja potvrđuje kako osobno posjeduje informacije da se vode pregovori o dragovoljnoj predaji haškoga optuženika Ratka Mladića te da se razgovara o tome da li će se sam čin predaje dogoditi u Beogradu ili Moskvi.

"Vlada može demantirati koliko hoće i tvrditi da se ništa ne događa, ali ja raspolažem informacijama da se vode pregovori, a rezultat pregovora može biti i da se Mladić ne preda, nego da ode u Rusiju i da promijeni identitet. Vjerujem, međutim, da krug oko Mladića smatra da poslije svih oficira koji su se predali, nema nijednog valjanog razloga da se on skriva", izjavila je Nataša Kandić.

Izvor blizak Vladi Srbije izjavio je u nedjelju "Nezavisnim novinama" da predstavnici Vlade već nekoliko dana vode intenzivne pregovore s Mladićem o njegovoj predaji Haškom sudu, ali da on odbija svaku vrstu dogovora dok osobno ne razgovara s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Isti izvor dodao je da se pregovori vode u jednom gradu u unutrašnjosti Srbije i da Koštunica vjerovatno neće ispuniti Mladićev zahtjev, jer je ovaj mogući sastanak procijenjen kao čin visokog rizika.

Bivši načelnik Državne sigurnosti Srbije Goran Petrović nedavno je izjavio da zbog sukoba interesa jakih političkih grupacija u Srbiji Ratko Mladić nije uhićen 2000. godine, iako je tada bio u Valjevu.

Petrović je na Radio-televiziji Republike Srpske rekao da su informacije o lokaciji na kojoj se Mladić nalazio dostavljane tadašnjem predsjedniku Jugoslavije, sada predsjedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici. "DS je imao informacije o Mladićevom osiguranju i kretanju, ali ništa se nije desilo", izjavio je Petrović.

Hartmann: Mladića i Karadžića uhititi do godišnjice Srebrenice

Glasnogovornica Haškog tribunala Florance Hartmann nije potvrdila, ali ni demantirala informacije o akciji specijalne britanske obavještajne službe MI6 o lociranju boravka i uhićenja Ante Gotovine i Radovana Karadžića, istaknuvši istodobno kako bi bilo dobro da se Mladić i Karadžić predaju ili uhite do godišnjice srebreničke tragedije 11. srpnja.

"Bilo kakve informacije u medijima ne želim komentirati", kazala je Hartmann podgoričkom dnevniku Republika od utorka, koji je dan ranije, pozivajući se na izjavu "poznatog i uglednog diplomata", objavio informaciju kako specijalni britanski obavještajci iz Dubrovnika i Herceg Novog stežu obruč oko Gotovine i Karadžića.

Hartmann je uopćeno rekla kako Haški tribunal "podržava sve aktivnosti koje vode do uhićenja deset haških bjegunaca", te da "očekuje njihovo dovođenje u Scheveningen do kraja godine".

"Bilo bi dobro da se ključni haški optuženici, Mladić i Karadžić, uhite ili predaju do 11. srpnja, kada se obilježava deset godina od zločina u Srebrenici", kazala je Hartmann.

Ona je najavila da će, ako se do kraja godine Karadžić i Mladić ne pojave u Scheveningenu, glavna tužiteljica Carla del Ponte objaviti informacije o "razlozima njihova neuhićenja".

Hartmann je također rekla da joj nisu poznate informacije o pregovorima s haškim optuženicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara