RAVNATELJ HRVATSKE MATICE ISELJENIKA POSJETIO HRVATSKU ZAJEDNICU U VOJVODINI

Drugog dana boravka u Vojvodini, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Nikola Jelinčić susreo se u subotu u Subotici s čelnicima lokalne samouprave, a nešto kasnije i predstavnicima hrvatskih institucija na sjeveru Bačke.

U nizu sastanaka što ih je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u SiCG među ostalim je spomenuto kako je Hrvatska matica iseljenika spremna nastaviti materijalno pomagati studente Hrvate iz Vojvodine, ali tako što će stipendirati njihovo školovanje u domicilnoj, a ne više u matičnoj zemlji.

"Studenti iz Vojvodine koji su do sada odlazili na studij u Hrvatsku tamo su i ostajali. Stipendiranjem njihovog školovanja na fakultetima u Novom Sadu ili Beogradu mladi i obrazovani ostajali bi u svojoj sredini i tako jačali zajednicu", jedan je od zaključaka susreta održanih u Somboru i Subotici.

Predstavljajući im ovogodišnji program Hrvatske matice iseljenika, Jelinčić je pozvao Hrvate iz Vojvodine da se uključe u različite projekte očuvanja hrvatske kulture, običaja i jezika.

Predsjednik HNV-a SiCG Lazo Vojnić Hajduk istaknuo je kako je Matica pomagala vojvođanske Hrvate u najtežim vremenima za njih.

"Iako sada živimo u boljem društvenom okruženju, logistička i materijalna potpora Matice još uvijek nam je potrebna", rekao je Vojnić Hajduk.

Ravnatelj HMI-a u nedjelju će doputovati u Srijem kako bi se upoznao s položajem i problemima tamošnjih Hrvata.

(Hina) xjsta ydv

Pročitajte više