ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Ravnatelj škole u Sinju: Zašto smo prestali štrajkati

Foto: Google maps, N1

SINJSKA osnovna škola Marka Marulića na svojim je službenim stranicama objavila da u petak počinje nastava. Jedna je to od prvih škola u Hrvatskoj koje su prekinule štrajk i započele s radom.

"Jučer su kolege demokratski na glasanju odlučile kako će danas raditi, osam kolega je bilo za štrajk, a 30 za rad. Na kraju su svi odlučili da danas kreće nastava", rekao je za N1 Marko Križanac, ravnatelj sinjske Osnovne škole Marko Marulić.

Istaknuo je kako su zapravo roditelji ti koji su inicirali prekid štrajka.

"Bili su dio mozaika da škola danas radi, naime, prije dva ili tri dana roditelji su se organizirali između sebe i doveli svoje prvašiće u školu. Učiteljica je bila u štrajku, no djecu smo zbrinuli. Nastavu je učiteljica počela idući dan", objasnio je.

"Roditelji su, ajmo reći, izvršili mali pritisak na nas. Svi moramo gledati djecu i njihov interes. Ni kolegama učiteljima nije lako", dodao je Križanac.

Kaže kako se nada da će dogovor vlade i sindikata biti u interesu djece te da njihova škola neće imati problema s nadoknadama nastave.

"Smatram da sam u zavidnom položaju, većinu satnica sedmih i osmih razreda smo odradili i nećemo imati problema s nadoknadom nastave. Nadam se da će dogovor biti u interesu djece", zaključio je u razgovoru za N1.

Radi škola i u Slavonskom Brodu

Jučer je najavljeno da će danas raditi i jedna škola u Slavonskom Brodu.

"Dragi učenici,

obavještavamo vas da od sutra kreće redovito održavanje nastave u Tehničkoj školi.

U nadi da ćete svi vidjeti ovaj poziv i odazvati se redovitim školskim obvezama, unaprijed vam se zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju.

Dodatna posebna obavijest za naše maturante: sutra 29.11.2019. u 12.20h u amfiteatru, održat će se sastanak u svezi prijave ispita za Državnu maturu.

Još jednom, hvala svim učenicima i njihovim roditeljima koji su imali razumijevanja za ovu situaciju.

Vaša ravnateljica,

Vikica Lukić"

Stipić: Učitelji su nezadovoljni

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić potvrdio je jutros za HRT-ov Studio 4 rezultate izjašnjavanja. "Prijedlog vlade ne zadovoljava očekivanja naših članova", rekao je.

Na pitanje bi li sindikati na ovu vladinu ponudu bili pristali prije 10-ak dana, Stipić je kazao da je u politici i sindikalnom djelovanju iznimno važno pravo vrijeme. "Svašta se izdogađalo u proteklih 15-ak dana. Bilo je puno uvreda i sindikata i zaposlenih. Dosta je bilo omalovažavanja. Nije se ni problem sagledavao u svoj svojoj složenosti. Kada se sve to skupi, onda imamo ovakav odgovor", dodao je.

Rekao je da su učitelji višeslojno nezadovoljni iako su plaće primarne. Istaknuo je i da će se, što dulje bude trajalo sadašnje stanje, sve više sužavati prostor kompromisa.

"Ako sindikati i dalje budu ustrajni i ne dođe do pukotina među njima, ako članovi i nečlanovi ostanu zajedno u ovoj akciji, ako se roditelji ne okrenu protiv učitelja, onda će vladi jedino preostati da ispuni zahtjev školskih sindikata", kazao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više