Ravnateljica pulske bolnice: Prije nitko nije postavljao pitanja o cijepljenju

Screenshot: N1

RAVNATELJICA OB Pula Irena Hrstić u Dnevniku N1 govorila je, među ostalim, o razlici između pacijenata oboljelih od covida-19 prije godinu dana i danas.

U Općoj bolnici Pula hospitalizirano je 20 pacijenata, no načelnik Istarskog stožera Dino Kozlevac danas je izrazio brigu o tome kako će stvari izgledati ako dođu do brojke 100.

"S obzirom na to da smo imali takvu situaciju, bilo je teško, ali smo preživjeli, možemo opet", kaže Irena Hrstić i dodaje: "No, pitanje je pružanje zdravstvene skrbi onima koji su ne-covid pacijenti, a oni su sve teže oboljeli jer su rjeđe zadnjih 18 mjeseci išli liječniku."

Objašnjava i kakvo je stanje hospitaliziranih: "Teže su kliničke slike, ali dolaze s izraženijim simptomima. Zadnjih mjesec dana oni koji su loše, brže završe na respiratoru, kraći je period od dana dolaska u bolnicu do završetka na intenzivnoj terapiji."

O današnjem prosvjedu: Neke su izjave medicinski nelogične i mislim da su stručno neopravdane

O covid-potvrdama i u Puli različita razmišljanja: "Previše se time ne bavimo jer imamo drugih briga, time ćemo se baviti kad dođu jasne upute. Trebamo početi normalno funkcionirati i raditi, a ne da više biramo tko može raditi na covid-odjelu ili ne."

Hrstić je relativno zadovoljna imunitetom koji su stekli zdravstveni djelatnici u toj bolnici: "Imamo 77% cijepljenih na nivou bolnice, odnosno osoba s imunitetom i to nije idealno, ali je bolje od drugih. Trebali bismo biti na oko 90% da budemo sigurni."

Komentirajući današnji prosvjed sestara i tehničara u Zagrebu rekla je:

"Neke su izjave medicinski nelogične i mislim da su stručno neopravdane. Prošli smo kameno doba da bismo nekoga tjerali, nadam se da će zdrav razum prevladati. Mislim da će kolegijalnost prevladati da dođemo na zadovoljavajuće brojke."

"Cijepljenje protiv svih zaraznih bolesti koje su ugrožavale ljudsko zdravlje oduvijek je bilo u kalendaru cijepljenja i nitko nije postavljao pitanja, još se pitam zašto su antivakseri antivakseri", dodaje.

Na pitanje bi li podržala obavezno cijepljenje, ponavlja da smo izašli iz kamenog doba:

"Ako je obaveza, obaveza je, a o zakonitosti će netko drugi brinuti. Ne vjerujem da će doći do zabrana. Ako želimo još jednom brojati tko može raditi i pružati zdravstvenu uslugu, to nije dobro."

Pročitajte više

 

Pročitajte više