Ravnateljica: Vjeroučitelju slijedi izvanredni otkaz, prijavu će podnijeti i DORH

Foto: Privatni album, Facebook

RAVNATELJICA zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

Potvrdila je to u razgovoru za Al Jazeeru ravnateljica škole.

"Slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu. To je osobna odgovornost i nema veze sa školom. Ima veze s besprizornim ponašanjem pojedinaca za koje ne znamo da postoje dok ne naprave ovakvo zlodjelo", rekla je Klinger za Al Jazeeru.

Klinger dalje kaže kako dosad nisu imali saznanja o eventualno sličnom ranijem ponašanju vjeroučitelja Bagarića te tvrdi da su imali ikakva takva saznanja da bi također postojale jednako tako drastične mjere koje su u okviru ovlasti ravnatelja.

"Budući da nismo znali, nažalost, nismo mogli niti postupati. Za ovakve postupke vjeroučitelj odgovara po Zakonu o radu kao i svi drugi zaposlenici, odnosno može dobiti otkaz, iako ga na radno mjesto ne postavlja ravnatelj/ica", tvrdi ravnateljica.

"Vjeroučitelji u školi sklapaju ugovor o radu i imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi zaposlenici. Razlika između ostalih zaposlenika i vjeroučitelja jest u samom prijemu na posao - dakle, ravnatelj u školi ne prima vjeroučitelje temeljem natječaja, kao ostale zaposlenike, već nakon natječaja Katehetski ured šalje uputnicom vjeroučitelja u školu", tvrdi ravnateljica.

Ravnateljica kaže da će i DORH pokrenuti postupak

Klinger naglašava kako je škola zbog ovog slučaja u kontaktu sa svim nadležnim institucijama te će provesti sve pisane prijave jer se, kaže, radi o specifičnoj situaciji. Dodaje i da će Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

"Ali mi smo unatoč tome obavijestili sve relevantne institucije koje trebaju, prema našim saznanjima, izvršiti određene radnje. A i mi radimo ono što je u okviru naših ovlasti", zaključuje Klinger.

Pročitajte više