Ravnateljica vukovarske bolnice odbacuje optužbe HZZO-a

RAVNATELJICA vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac odbacila je optužbe s današnje konfrencije za novinare u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), po kojima HZZO nije odgovoran za loše financijsko stanje u bolnici, nego neracionalno poslovanje bolničke Uprave.

Odbacivši te tvrdnje, ravnateljica Bosanac je u izjavi za Hinu rekla kako nije istina da bolnica svaki mjesec dobiva 3,7 milijuna kuna iz proračuna. ´Naš odobreni mjesečni limit je 3,3 milijuna kuna´, rekla je i dodala kako je bolnici iznimno za prva tri mjeseca ove godine odobreno po 379.000 kuna. Upozorila je da samo za plaće 427 zaposlenih treba 3,7 milijuna kuna te kako je zbog toga nemoguće izbjeći gubitke.

Program skrbi za 102 djelatnika koji su višak bolnica je izradila još u studenome prošle godine i o njegovoj provedbi odlučuje Upravno vijeće, a ne ravnatelj, ističe ravnateljica. Nije istina, ustvrdila je, da bi se otpuštanjem 102 djelatnika osiguralo još milijun kuna, nego oko 600.000 kuna. Također pobija tvrdnje da je i jedan od tih 102 djelatnika prošlih godina mijenjao poslodavca. ´Oni su uvijek bili na svojim radnim mjestima. Jedino su se zbog rata mijenjale forma i ime zdravstvene ustanove u kojoj su pojedinci radili, ali to je uvijek bila bolnica u Vukovaru kako god se zvala i bila ustrojena´, rekla je ratna i sadašnja ravanateljica Opće bolnice dr. Vesna Bosanac.

Podsjetila je da je u proljeće prošle godine također bila optužena za ´slične stvari´ kad je iz HZZO-a u ruke novinarima došlo izvješće o rezultatima kontrole u vukovarskoj bolnici.

Za optužbe vodećih ljudi HZZO-a tvrdi kako su plod njihove ljutnje što je prošli vikend javno pozvala hrvatsku javnost da pomogne Općoj bolnici. ´Kad su čuli za moj apel, već tada su mi zamjerili što probleme, kako mi je rečeno, nisam pokušala prvo rješavati preko Ministarstva zdravstva i HZZO-a, a to jednostavno nije istina´, navela je.

Dr. Bosanac je rekla da za brojne druge optužbe izrečene na konferenciji za novinare u HZZO-u trenutačno bez uvida u bolničku dokumentaciju ne može komentirati, ali da će se najvjerojatnije sutra o njima očitovati priopćenjem za javnost.

Ravnateljica je potvrdila vijest da će Diners club bolnici darovati 350.000 kuna kako bi bolnica platila 337.000 kuna duga za plin. ´Nazvali su me iz Dinersa i zatražili da im dostavim broj žiro-računa bolnice´, rekla je ravnateljica Bosanac.

Pročitajte više